Acasă Economic-Financiar Mihai Prisacariu da iama la stupul Fiscului

Mihai Prisacariu da iama la stupul Fiscului

DISTRIBUIȚI

Ca membrii marcanti ai Puterii nu sunt deloc incantati de declararea averilor demnitarilor si publicarea acestora in -Monitorul Oficial- s-a vazut -din avion- saptamana trecuta, o data cu anuntul facut de Serban Mihailescu, secretarul general al Guvernului, de adoptare, in viitorul apropiat, a modelului bulgaresc. Astfel, in loc ca tot romanul sa poata urmari evolutia (ascensiunea?) averilor demnitarilor, sa o poata afla izolat numai daca vreunui director mass-media i se aproba cererea, bine argumentata, de acces la declaratia de avere a unei persoane publice, tinuta sub cheie de presedintele Curtii de Conturi.

Principiile noii viziuni a demnitarilor asupra declararii averilor au fost preluate si perfectionate de apropiatii celor de mai sus. O astfel de extrapolare poarta semnatura lui Mihai Prisacariu, fost consilier al ministrului Dan Ioan Popescu, actual director general al ISCIR (Inspectia de Stat pentru controlul cazanelor, recipientilor sub presiune si instalatiilor de ridicat). Acesta a actionat in judecata Administratia Finantelor Publice Petrosani, urmare a publicarii, in cotidianul -Curentul-, a declaratiei sale de venit global aferenta anului 2001. El solicita (in solidar Administratiei Petrosani si Directiei Generale a Finantelor Publice Hunedoara) despagubiri de 500 milioane de lei. Tocmai bune sa acopere evaziunea care reiese din nedeclararea unor venituri realizate de domnia sa.

O declaratie -uituca-

Totul a inceput cu un control al Garzii Financiare Centrale, la sediul din Petrosani al General Com Trust Petrila, firma la care Mihai Prisacariu a fost unic actionar si administrator. In cadrul controlului, comisarii Ioana Victor si Gheorghe Parlaci au constatat ca o serie de echipamente de telecomunicatii utilizate de General Com Trust in cadrul lucrarilor de intretinere si service la Compania Nationala a Huilei au fost cumparate de firma lui Mihai Prisacariu de la persoana fizica… Mihai Prisacariu. Achizitie parafata printr-un contract de vanzare-cumparare incheiat la data de 28 decembrie 2000, intre Prisacariu si Prisacariu, semnat la stanga si la dreapta, contract ajuns si pe mana notarului care a legalizat… semnatura. Cei 4,5 miliarde de lei, reprezentand valoarea contractului, urmau a fi incasati de persoana fizica Mihai Prisacariu pana cel mai tarziu la data de 31 decembrie 2001, in caz contrar directorul ISCIR urmand a incasa si penalizari de 0,1% pe zi (?!?). Din acestia, Prisacariu a incasat pana la data de 29 aprilie a acestui an 1,8 miliarde de lei, reiese din constatarile comisarilor. Bani care trebuiau evidentiati in declaratia de venit global a fostului consilier al lui Dan Ioan Popescu, dar, am aratat atunci, Prisacariu nu i-a declarat la Administratia Financiara.

La Tribunal, monser!

Cu care a luat contact in cele din urma, dar nu (doar?) pentru rectificare, ci pentru a-i solicita despagubiri de 500 milioane de lei, suma care -acopera- probabil, cuantumul impozitului datorat pentru veniturile nedeclarate. -Publicarea acestor informatii secrete, intr-un cotidian central, de larga raspandire nationala, a adus atingere imaginii mele publice, am fost asaltat de telefoanele curiosilor, cunoscutilor, prietenilor, ale altor binevoitori, au generat o stare de stres pentru mine si familia mea, fiind in situatia de a ocoli pe cei curiosi de publicarea acestor date-. Este bineinteles treaba Justitiei daca va considera sau nu justificate pretentiile ridicate de Prisacariu. Extrapoland, la randul nostru, ramane intrebarea: daca publicarea unor salarii sau venituri realizate in deplina legalitate (salariile incasate la Ministerul Industriei si Resurselor, in calitate de consilier al ministrului, si de la ISCIR, plus indemnizatia incasata in calitate de reprezentant in AGA la Distrigaz Sud) poate genera un stres de asemenea dimensiuni, altul decat cel al venitului nedeclarat, ce s-ar face oare membrii Executivului, daca le-ar fi publicate averile? Cum ar putea face fata -stresului- de a mai da ochii cu alegatorii -curiosi de publicarea- unor astfel de date?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.