Acasă Economic-Financiar Milionul acordat agricultorilor nu rezolva situatia uzinei Tractorul

Milionul acordat agricultorilor nu rezolva situatia uzinei Tractorul

DISTRIBUIȚI

In incercarea de a-i linisti pe sindicalistii de la Tractorul Brasov, care au amenintat ca vor iesi in strada in semn de protest fata de neacordarea facilitatilor promise la cumpararea de masini agricole, Guvernul a recurs ieri la o masura care nu rezolva nici de aceasta data fondul problemei.

Chiar daca data pe care o avansase ministrul agriculturii, Ilie Sarbu, pentru publicarea in -Monitorul Oficial- a ordinului privind suportarea de catre stat a avansului de 55% la cumpararea de masini agricole fusese 27 martie, el nu a aparut nici pana in prezent. In schimb, de ieri a inceput distribuirea ajutorului de un milion de lei/hectar pentru producatorii agricoli, unii dintre ei optand pentru utilizarea banilor, in asociere, la cumpararea de tractoare si masini agricole.

-Astazi am avut o zi buna si am vandut 35 de tractoare unor asociatii agricole care au intrat in posesia ajutorului banesc. Cei mai multi asteapta insa intrarea in vigoare a facilitatilor. Promisiunea adoptarii lor constituie o frana in calea vanzarilor uzinei-, ne-a spus directorul comercial adjunct al societatii Tractorul, Ionel Albu.

Sindicalistii sunt mult mai transanti, spunand ca foarte putini se vor inghesui sa cumpere un tractor de 200 milioane de lei, gandindu-se ca in scurt timp il vor putea achizitiona la jumatate de pret, in conditiile in care statul va subventiona avansul.

Pana acum o luna de zile, cumpararea in rate a masinilor agricole era subventionata printr-un alt mecanism: statul suporta avansul de 25% si 70% din nivelul dobanzii bancare. Dupa ce ordonanta respectiva (36/1999) a fost abrogata, ministrul Ilie Sarbu a promis ca in scurt timp vor fi acordate alte facilitati.

Premierul Adrian Nastase declarase vineri ca -luni Guvernul va transmite sumele necesare achizitionarii de tractoare de la Tractorul Brasov-, fara a preciza sub ce forma vor fi trimisi acesti bani. Sumele din care ar putea fi suportat avansul de 55% nu au baza legala pentru a fi trimise la directiile agricole judetene, pentru ca ordinul ministrului in acest sens nu a fost publicat in -Monitorul Oficial-.

-De fapt, primul-ministru s-a referit la ajutorul de un milion la hectar. Prin acest mecanism nu vor putea cumpara tractoare decat asociatiile agricole mari, cu peste 200 de hectare. Este praf in ochi-, ne-a spus liderul sindical Gheorghe Apostu. El considera ca este vorba de o solutie de moment, drept pentru care actiunile de protest anuntate nu au fost contramandate.

Ieri, sindicalistii au depus la Primarie cererea de autorizare a mitingului de protest programat pentru joi. Protestului muncitorilor brasoveni li se vor alatura, in aceeasi zi, si cele ale angajatilor intreprinderilor MAT Craiova si Ceahlaul Piatra Neamt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.