Acasă Economic-Financiar Ministerul Finantelor -tine cu ursul-

Ministerul Finantelor -tine cu ursul-

DISTRIBUIȚI

Chiar daca ultima vizita a echipei Fondului Monetar International, condusa de negociatorul-sef Neven Mates, nu s-a concretizat prin incheierea noului de acord de tip precautionary stand-by, Ministerul Finantelor analizeaza in aceste zile un set de masuri pentru reducerea deficitului de cont curent, practic una dintre atentionarile facute de reprezentantii institutiei financiare internationale. Surse guvernamentale sustin ca, pe langa masurile luate recent de Banca Nationala, in vederea atingerii tintei, Ministerul Finantelor va inainta, la randu-i, spre aprobare in sedinta de guvern din aceasta saptamana un set de propuneri care vor include majorari de tarife la gaze si energie electrica, precum si disponibilizari la societatile din domeniul mineritului. In privinta deficitului neguvernamental, masurile care vor fi propuse de specialisti sunt reducerea piederilor intreprinderilor de stat si adoptarea unor majorari ale preturilor reglementate pentru productia altor intreprinderi. Potrivit surselor citate, tara noastra s-a angajat in cadrul negocierilor cu Uniunea Europeana sa majoreze, pana in 2007, tarifele gazelor naturale de pe piata interna, astfel incat acestea sa atinga nivelul preturilor internationale.

Majorari trimestriale la gaze

Astfel, executivul urmeaza sa decida posibilitatea aplicarii unor majorari de tarife pentru pretul gazelor care sa fie aplicate trimestrial. -Se analizeaza intens nivelul cuantumului pentru aceste scumpiri, care ar putea fi situat pe undeva in jurul a 4%-5% la fiecare trei luni. Aceasta fragmentare trebuie facuta in asa fel incat efectul scumpirilor sa fie mai usor resimtit de catre populatie si de catre companii-, ne-au precizat sursele citate.

Majorarea propusa de 10% pentru inceputul anului viitor se va efectua si in privinta tarifelor la energia electrica, insa reprezentantii ministerelor economice sustin un nivel mai redus decat pragul propus. Motivul este unul cat se poate de simplu: pentru toata aceasta gama a scumpirilor, Ministerul Finantelor va trebui sa majoreze cuantumul ajutoarelor sociale pentru incalzire.

Pierderile din minerit, diminuate prin concedieri

Majorarile de preturi nu vor fi aplicate insa in sectorul de minerit. Sursele citate sustin faptul ca Ministerul Economiei si Comertului a renuntat la majorarile de preturi, pentru ca acestea pot avea ca efect alte mariri suplimentare ale preturilor la energie. Solutia care se va aplica in privinta reducerii pierderilor din sector va fi aceea a reducerii numarului angajatilor. Atat conducerea Ministerului Finantelor, cat si cea a MEC au luat in calcul un numar de disponibilizati ce ar putea ajunge la 6.000 de persoane. -Din acest total vor fi probabil 1.500 de disponibilizati in domeniul extractiei huilei si restul in sectorul minereurilor neferoase. Dupa cum se stie, angajamentele luate fata de UE arata ca guvernul trebuie sa elimine subventiile pentru aceste domenii-, ne-au precizat sursele guvernamentale, care au mai adaugat ca pana in 2007 Romania trebuie sa elimine subventiile acordate pentru extractia metalelor neferoase, lucru care se va realiza in urma unor reduceri anuale de 25%. In schimb, pentru extractia huilei, alocatiile de la buget sunt permise pana in 2011, acestea urmand sa fie reduse cu 14% in fiecare an.

Aprecierile facute in urma analizelor efectuate la nivelul Ministerului Finantelor au aratat inca de pe acum ca deficitul bugetar pentru 2004, prognozat la un nivel de 3% din PIB, va fi mai redus. Argumentul luat in calcul este anticiparea unei colectari a veniturilor la buget peste nivelul prognozat, in timp ce cheltuielile nu vor fi reduse, acestea urmand sa respecte limita plafonului aprobat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.