Acasă Economic-Financiar Ministerul Sănătății deține 130 de imobile cu valoare 0 sau 1 leu

Ministerul Sănătății deține 130 de imobile cu valoare 0 sau 1 leu

DISTRIBUIȚI

Ieri am asistat la conferința de presă desfășurată la Spitalul de Arși. Concluzia enunțată de dr. Adrian Stănculea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri a fost că singura soluție pentru a scădea infecțiile nosocomiale este o clădire nouă pentru spital, solicitare pe care medicul spune că a făcut-o de nenumărate ori către Ministerul Sănătății. Astăzi, Curtea de Conturi a dat publicității SINTEZA RAPORTULUI DE AUDIT privind Contul general anual de execuție a bugetului de stat pe anul 2014, unde regăsim și Ministerul Sănătății pe lista celor 30 de ordonatori principali de credite, administratori de imobile și terenuri care au încălcat legislația în vigoare privind reevaluarea și inventarierea acestora. Imobilele cu valoare 0 NU mai sunt înregistrate în evidențele contabile, urmând ca și cele cu valoare de 1 leu să ajungă cu valoare zero și să fie și acestea scoase din evidențe.
Controlul Curții de Conturi privind execuția bugetară la 31.12.2014 a stabilit că valoarea totală a bunurilor din patrimoniul public al statului care nu se regăseşte în inventarul centralizat al patrimoniul public al statului este de 36.622.530.579 lei. Cităm din raport:
„Valoarea totală de 36.622.530.579 lei se compune din:
31.160.768.613 lei –buget de stat,
5.025.474.202 lei–buget local,
438.744.276 lei–buget asigurări,
2.456.512 lei buget –instituţii autonome.
Un număr de 30 de ordonatori principali de credite (dintr-un număr total de 53),care au în administrare 5.259 de poziții în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, cu valoare
a de 0 lei și 1 leu (3.548 de poziții cu valoarea de 0 lei și 1.711 poziții cu valoarea de 1  leu).
Practic, 3.548 de bunuri  (clădiri  și  terenuri)  din  patrimoniul  public  al  statului  nu  sunt înregistrate în evidența contabilă, iar 1.711 bunuri (clădiri și terenuri) din patrimoniul public al statului sunt
înregistrate simbolic, cu valoarea de 1 leu.
Dintre ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat care prezintă o astfel de situație exemplificăm:
Secretariatul  General  al  Guvernului  (2.921  de  bunuri),  Ministerul  Agriculturii  și Dezvoltării  Rurale  (471  de  bunuri), Ministerul Afacerilor Interne  (364 de  bunuri), Ministerul Mediului, Apelor  şi  Pădurilor  (332  de bunuri), Ministerul Economiei,  Comerţului  şi Turismului (242 de  bunuri), Ministerul  Transporturilor  (222  de  bunuri),  Ministerul  Tineretului  și  Sportului (170 de bunuri), Ministerul Sănătăţii (130 de bunuri), Ministerul Educaţiei și Cercetării Științifice (116 de bunuri).
Cauzele care au condus la încălcarea legii sunt următoarele:
-neinițierea/neadoptarea actelor normative care să stea la baza modificărilor intervenite în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului de către ministere sau de către alte  organe  de  specialitate  ale  autorităţilor  publice  centrale  şi  locale,  precum  şi  de  autorităţi
administrative autonome;
-neefectuarea reevaluării bunurilor din domeniul public al statului;
-neoperarea modificărilor în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare.”

Așadar cum să aloce Ministerul Sănătății noi sedii pentru spitale dacă imobilele sunt șterse din evidențe în scopuri necunoscute. Încă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.