Acasă Economic-Financiar Ministrii finantelor si muncii se contrazic pe tema salariului minim

Ministrii finantelor si muncii se contrazic pe tema salariului minim

DISTRIBUIȚI

In rastimp de nici doua zile, intre membrii marcanti ai partidului de guvernamant au izbucnit doua dispute. Startul a fost dat de galceava mediatizata dintre ministrul industriei si resurselor, Dan Ioan Popescu, care a replicat unor acuze aduse de secretarul general al PSD, Cozmin Gusa, numindu-l pe acesta din urma -derutat-.

Marti seara, a preluat stafeta ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, care l-a contrat pe colegul sau de la Munca si Solidaritate Sociala, Marian Sarbu, pe tema valorii salariului minim pe economie, ce va fi aplicata de la 1 ianuarie 2003, spunand ca ea nu va putea depasi echivalentul a 72 de euro.

La inceputul saptamanii, dl Sarbu le promisese liderilor marilor centrale sindicale ca de la 1 ianuarie 2003, salariul minim va deveni echivalent cu 100 de euro. Varianta mult prea generoasa, chiar si in opinia sindicalistilor, care au avertizat ca o majorarea de aproape 100% a salariului poate avea efecte colaterale negative, cum ar fi disponibilizari masive sau amplificarea muncii la negru. Aceasta pentru ca foarte multi angajatori nu-si vor putea permite sa plateasca un salariu majorat cu atat de mult, in conditiile fiscalitatii excesive.

Marti seara, la o noua runda de negocieri, purtata de aceasta data cu ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, liderii BNS si Cartel Alfa au aflat ca acesta nu agreeaza defel varianta avansata de colegul sau de la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale. Astfel, ministrul finantelor a declarat ca valoarea salariului minim, care va intra in vigoare de la inceputul anului viitor, nu va depasi 70, maximum 72 de euro, echivalent in lei. Si aceasta numai dupa ce se va studia posibilitatea cresterii numarului de contribuabili, prin simulari realizate impreuna cu Ministerul Dezvoltarii si Prognozei.

In ceea ce priveste modificarea grilei de impozitare si reducerea contributiei la fondurile speciale, liderii sindicali nu au cazut inca de acord cu oficialul guvernamental. Executivul doreste o reducere cu cinci puncte procentuale a contributiilor la fondurile de sanatate, somaj si pensii, dupa unificarea lor. In schimb, sindicatele au cerut ca reducerea sa fie de 10 puncte procentuale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.