Practic, numai navele cu un pescaj sub 1,5 metri mai pot circula pe fluviu de la un capat la altul, spune vicepresedintele Asociatiei Armatorilor si Operatorilor Fluviali-Portuari, Mircea Toader.
-Este o catastrofa. Pe tot mai multe sectoare nu se permite accesul navelor cu un pescaj mai mare, deoarece risca sa esueze. De fapt, numarul esuarilor de nave este ingrijorator-, ne-a declarat dl Toader. Reprezentantul armatorilor a adaugat ca sunt foarte multe convoaie fluviale romanesti care sunt blocate in tarile din amontele Dunarii, in Ungaria sau Austria, si care asteapta sa ploua. -Trebuie insa sa ploua in Europa Centrala, nu in Baragan, ca sa se remedieze situatia-, a mai spus Mircea Toader.
In ceea ce priveste Romania, cel mai dificil sector, potrivit dlui Toader, este in dreptul localitatii Zimnicea, unde senalul navigabil trece prin apele teritoriale bulgaresti.
Poate tocmai de aceea, Compania de Transport Fluvial din Bulgaria a anuntat ca este posibila suspendarea navigatiei pe Dunare. Oficialii companiei au semnalat formarea a 18 praguri pe portiunea din fluviu aflata la granita dintre Bulgaria si Romania. O barja ucraineana si un convoi romanesc au esuat, vineri, in apropierea portului Silistra, ceea ce a dus la blocarea partiala a circulatiei fluviale.
In apropierea portului Ruse, Dunarea s-a situat, luni, cu 22 de centimetri sub nivelul marii. Bulgarii spun ca fluviul este cu 2,73 metri sub nivelul normal.
Si bulgarii au nave blocate in tarile din amontele fluviului. Cinci remorchere si mai multe barje bulgaresti nu mai pot pleca, din cauza nivelului scazut al apelor, din Croatia, Ungaria si Austria.
Activitate anevoiasa in porturi
Si in porturi, activitatea se desfasoara extrem de anevoios. Potrivit sefului Serviciului urmariri activitati portuare din cadrul Administratiei Porturilor Dunarii Fluviale (APDF), Cristian Nemtescu, cele mai mari probleme se inregistreaza in portul Giurgiu.
-Din cauza nivelului scazut al apei, navele trebuie sa ancoreze mai departe de chei. In consecinta, bratele macaralelor ajung tot mai greu la puntile navelor si incarcarea cu marfuri a acestora si a barjelor este extrem de anevoioasa-, ne-a declarat dl Nemtescu. Domnia sa a precizat ca asemenea probleme nu au mai fost semnalate in ultimii 50 de ani, cel putin.
Cu toate acestea, potrivit oficialului APDF, in ultimele trei luni nu s-a constatat o scadere a volumului activitatii portuare, ci dimpotriva. In portul Giurgiu, in cele trei sectoare (Canalul Platelor, Intreprinderea de Prefabricate din Beton si Ramadan) sunt operate zilnic cinci-sase nave.
Viitorul suna rau
Ieri, debitul Dunarii la intrarea in tara (sectiunea Bazias) a fost stationar (1.700 mc/s), dupa cum a anuntat Ministerul Agriculturii, Apelor si Mediului.
Pe sectorul romanesc, in aval de Portile de Fier, debitul au fost in crestere la Gruia si in scadere pe portiunea Calafat-Tulcea. Nivelurile se situeaza sub cotele etiajului navigabil, cu 8-138 cm pe sectorul Gruia-Braila.
In continuare, debitul la intrarea in tara va fi in scadere, putand cobori chiar la 1.650 mc/s. Nivelurile se vor situa sub cotele etiajului navigabil, cu 8-155 cm pe sectorul Gruia-Braila. Potrivit specialistilor in domeniu, debitul la Bazias – de 1.650 mc/s – se situeaza sub cea mai mica valoare cunoscuta in luna august, de 1.870 mc/s, de cand se fac masuratori hidrometrice.