Acasă În Lume Ziua Terorii

Ziua Terorii

DISTRIBUIȚI

– Marti, Bagdad si Ierusalim. In aceeasi zi, la numai cateva ore distanta, doua simboluri au fost lovite de teroristi.

– In uriasa explozie a unei masini-capcana – 20 de morti, 100 de raniti -, Natiunile Unite il pierdeau sub daramaturile cladirii ce ii serveste drept sediu pe trimisul special in Irak, -cel mai bun om al ONU-, aflat in cea mai importanta misiune internationala a momentului.

– Tot in Orientul Mijlociu, in apropierea liniei ce imparte Ierusalimul in doua lumi total diferite, un activist Hamas impachetat in explozibil arunca in aer un autobuz plin cu evrei ultraortodcsi si, totodata, ultimele sperante ale solutionarii pasnice a conflictului israeliano-palestinian. Bilantul: 20 de cadavre, 136 de raniti, printre care si copii.

– Dincolo de tintele lor imediate, atentatele de marti au reprezentat o dubla lovitura pentru Statele Unite, acuzate de incapacitatea de a securiza Irakul post-Saddam si al caror plan de pace in Orientul Mijlociu, urnit cu greu in ultimele luni, s-a intepenit chiar in inima Ierusalimului.

– Atacurile sunt, totodata, o mostra de terorism concertat, greu de egalat dupa 11 septembrie, si aduc la linia de start eforturile antitero directionate de Washington. Razboiul din Afganistan, distrugerea talibanilor si a celulelor Al-Qaida, procesele antitero din intreaga lume, masurile extreme de securitate care au atentat nu de putine ori la libertatile umane, ba chiar interventia din Irak de anul acesta, toate palesc in lumina pierderilor politice si militare de marti. Cu un Ussama bin Laden si un Saddam Hussein inca in libertate, totul se reia, o data in plus, de la kilometrul zero.


Razboi impotriva ONU

O tacuta si intunecata cautare a celor disparuti luase ieri locul actiunilor febrile de peste noapte menite sa salveze de sub ruine victimele inca in viata ale celui mai tragic atac terorist din istoria de 58 de ani a Natiunilor Unite, inregistrat marti la Bagdad si soldat cu cel putin 20 de morti si peste 100 de raniti, printre care si numarul unu al ONU in Irak. Brazilianul Sergio Vieira de Mello era dupa unii viitorul secretar general al organismului international. -Cel mai bun- om al ONU, trimis in cea mai importanta misiune internationala, dupa cum a apreciat secretarul general Kofi Annan, a murit sub daramaturile propriului birou, dupa ce a reusit sa bea cateva guri de apa de la cei care se straduiau sa ii salveze viata. Declaratiile initiale de stupoare si manifestarile de durere de la cartierul general de la New York, unde multi angajati si-au vazut in direct prietenii si cunostintele revenindu-si cu greu dupa uriasa explozie a unei masini-capcana ce a transformat in ruine o buna parte din cladirea ONU, au facut insa rapid locul unei sesiuni extraordinare menite sa reevalueze intregul sistem de securitate pentru activitatile de pe teritoriul irakian si sa redefineasca totodata rolul organismului, devenit, dupa trupele americane si infrastructura irakiana, principala tinta a teroristilor.

ONU ramane in Irak

Nu vom pleca din Irak, ne vom continua misiunea, a fost mesajul transmis lumii intregi de Kofi Annan care, sosit la New York dintr-o vacanta intrerupta ad-hoc, si-a exprimat dezamagirea cu privire la securizarea defectuoasa a zonei, aflata teoretic sub protectia trupelor americane. In replica, un inalt oficial de la Washington a precizat, sub protectia anonimatului, ca autovehiculul-bomba nu trecuse de zidul protector ridicat luna trecuta in jurul hotelului folosit ca sediu al ONU, fiind parcat pe o strada din apropiere.

Primele indicii ale anchetei conduse de FBI au indicat un atentat sinucigas, semnatura tactica a organizatiilor teroriste din Orientul Mijlociu, folosita cu precadere de Hezbollah in lupta impotriva statului evreu, dar raspandita la nivel global in ultimele doua decade, inclusiv in cazul a doua atacuri antiamericane din estul Africii, atribuite Al-Qaida.

Explozia de la Bagdad nefiind revendicata, nici o sursa oficiala nu s-a hazardat sa indice autorul. Pentagonul a speculat ca serviciile secrete ale lui Saddam Hussein se antrenasera in eventualitatea organizarii unor astfel de atacuri, dovada si planul de asasinare a fostului locatar al Casei Albe, George Bush, in Kuweit, in 1993, prin explozia unei masini-capcana.

Oficialii militari de la Washington si reprezentantii in Irak isi indreapta atentia si asupra luptatorilor Ansar al-Islam, o organizatie banuita de legaturi cu Al-Qaida, ale carei baze din nord-estul irakian au fost distruse in interventia anglo-americana din martie. Membrii gruparii s-au refugiat in Iran, dar au inceput sa revina in Irak, moment ce s-a suprapus actelor de sabotaj asupra retelei irakiene de petrol si apa, ca si intetirii mai vechilor atacuri de gherile impotriva trupelor occidentale. Luptatorii Ansar sunt banuiti si de bombardarea, la inceputul lunii, a ambasadei iordaniene la Bagdad, atac soldat cu 17 victime.

O tinta bizara

Si mai greu de explicat este alegerea ONU drept tinta a celui mai devastator atentat din Irakul post-Saddam, in contextul in care organismul international nu a fost implicat in actiunea militara demarata de SUA si Marea Britanie in martie. Mai mult, actiunile sale in Irakul aflat in reconstructie s-au canalizat in directia umanitara, ajutorul ONU fiind totodata solicitat pentru refacerea sistemelor juridic, media si de invatamant.

Analistii pe probleme de securitate atrag insa atentia ca, pentru unele retele teroriste printre care si Al-Qaida, ONU este partener al SUA impotriva fundamentalismului islamic. Este posibil totodata ca atentatorii sa fi vrut astfel sa impiedice o mai mare implicare a ONU in Irak – subiect inca negociat la New York de statele membre permanente ale Consiliului de Securitate -, respectiv o eventuala desfasurare a unei forte internationale de mentinere a pacii.

Presa de la Washington merge pe ideea unei actiuni indreptate indirect impotriva intereselor SUA, atacul de la Bagdad fiind modalitatea perfecta de a ilustra incapacitatea trupelor americane de a asigura un climat optim de securitate pentru irakieni, ca si pentru trimisii internationali in regiune. In afara lui Vieira de Mello, pe lista victimelor de marti se regasesc numarul unu al UNICEF in Irak si o serie de angajati ONU din Egipt, Filipine, Marea Britanie. -Nu ne vom opri pana cand nu ii vom gasi pe cei care au facut acest lucru-, s-a pronuntat administratorul civil al SUA in Irak, Paul Bremen, secundat de presedintele George W. Bush, potrivit caruia atacul nu va pune punct actiunilor desfasurate in prezent pe teritoriul irakian: -Lumea civilizata nu va fi intimidata, iar acesti ucigasi nu vor avea nici un cuvant de spus in ce priveste viitorul Irakului-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.