Administratia PDSR este pe punctul de a crea un precedent periculos, promitandu-le celor care s-au autodisponibilizat in 1997 de la Uzina Mecanica Sadu sume de bani prevazute intr-o ordonanta guvernamentala care a intrat in vigoare ulterior.
Subprefectul de Gorj, Eugen Valceanu, i-a anuntat pe disponibilizatii de la Sadu, care blocasera cu o zi inainte circulatia rutiera in defileul Jiului, ca a obtinut acceptul Ministerului Muncii pentru a le da acesti bani.
Subprefectul ne-a declarat ieri ca pentru disponibilizatii de la Sadu va fi necesara suma de 15 miliarde de lei, insa ordonanta va viza intreaga industrie de aparare, deci suma totala va fi de peste 100 miliarde de lei. Intrebat daca nu crede ca legiferarea retroactivitatii ordonantei poate constitui un precedent periculos, domnul Valceanu ne-a spus ca -ordonanta a aparut la numai doua-trei zile- dupa ce angajatii s-au disponibilizat.
Peste 1.300 de angajati ai uzinei Sadu, din industria de aparare, s-au imbulzit in 1997 sa prinda un loc pe listele de disponibilizare. Acestia au renuntat la salariile compensatorii prevazute la acea vreme in contractul colectiv de munca, pentru ca prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 9/1997 erau mult mai atractive: intre noua si 12 salarii, in functie de vechime.
Dupa ce si-au incasat banii, disponibilizatii tot nu au fost multumiti, pentru ca ulterior a aparut o alta ordonanta de urgenta care prevedea acordarea de plati compensatorii echivalente cu 12-20 de salarii. Aceasta, intocmita dupa modelul celebrei Ordonante 20/1997, care viza disponibilizarile din minerit, se referea la angajatii din industria de aparare. In consecinta, ei au cerut si diferenta de valoare dintre prevederile celor doua ordonante si cele doua salarii prevazute in contractul colectiv de munca. Aceasta chiar daca o lege nu se poate aplica retroactiv, iar la salariile din contract renuntasera de bunavoie.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane