Acasă Economic-Financiar Pe scurt

Pe scurt

DISTRIBUIȚI

Fonduri

Fonduri de investitii private sunt interesate de achizitia diviziei japoneze de telefonie mobila a grupului Vodafone, concurand oferta de preluare avansata de SoftBank, de 8,3-9,7 miliarde lire sterline (14,4-16,9 miliarde dolari), potrivit editiei de sambata a -Financial Times-. Surse citate de publicatie au declarat ca fondurile interesate sunt Kohlberg, Kravis Roberts (KKR) si Cerberus. Potrivit -Financial Times-, un purtator de cuvant al Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobila pe plan mondial in functie de venituri, ar fi spus ca grupul -are incredere ca discutiile cu SoftBank vor progresa-.

Oferta

Bursa americana Nasdaq a lansat la sfarsitul saptamanii trecute o oferta in valoare de 4,2 miliarde dolari in numerar pentru preluarea bursei britanice London Stock Exchange (LSE), in incercarea de a crea prima bursa de valori trans-atlantica, dar oferta a fost respinsa. LSE a anuntat ca motivul respingerii ofertei neasteptate este pretul propus de catre Nasdaq, de 950 pence pentru o actiune, cu doar 8% mai ridicat decat cotatia actiunilor LSE.

Aceasta este a treia oferta de preluare a LSE din ultimele 15 luni.

Zona libera

Tarile din vestul Balcanilor si Uniunea Europeana au decis sa intensifice eforturile pentru crearea unei zone economice libere in regiune, care sa aiba la baza Acordul Central-European pentru Comert Liber (CEFTA).

Romania, care este membru al CEFTA si care urmeaza sa adere la Uniunea Europeana in 2007, va gazdui, luna viitoare, la Bucuresti, o reuniune cu Albania si statele din fosta Iugoslavie. In cazul in care Romania si Bulgaria vor adera la Uniunea Europeana la termenul prevazut, Croatia si Macedonia ar ramane singurele state membre ale CEFTA.

Achizitie

Capitalia SpA, a patra banca creditoare italiana, a cumparat 2% din Banca Intesa SpA cu 696 milioane euro (827 milioane dolari), in vederea impiedicarii unei oferte de preluare facuta de Intesa, a doua banca italiana, dupa capitalizarea de piata. Actiunile Capitalia s-au majorat cu 7% in aceasta saptamana, datorita zvonurilor legate de o posibila fuziune dintre cele doua banci. Conform legilor italiene, daca Intesa cumpara actiuni Capitalia, drepturile de vot ale Intesa vor fi inghetate la 2%, indiferent de marimea pachetului de actiuni cumparat sub 60 % din total.

Disputa

Guvernatorul bancii centrale din Polonia, Leszek Balcerowicz, a declarat ca o disputa intre guvern si UniCredito, privind respectarea unui acord de privatizare, ar trebui solutionata de justitie, si nu de catre institutia de reglementare a sectorului bancar. Executivul sustine ca un acord de privatizare, incheiat in 1999 cu Unicredito pentru achizitionarea bancii Pekao, interzice bancii italiene sa cumpere o alta banca poloneza, ceea ce s-ar intampla daca ar finaliza, la nivelul Poloniei, fuziunea pan-europeana cu grupul german HVB.

Acord


Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Bursa din Viena (WBAG) au semnat acordul-cadru privind licentele pentru comercializarea indicilor BVB si acordul de cooperare privind indicele -New Europe Blue Chips Index- (NTX). Acordul-cadru privind licentele are ca scop stabilirea cooperarii dintre cele doua burse in vederea dezvoltarii si implementarii la BVB a unei politici privind sistemul de licente pentru indicii actuali si viitori ai bursei bucurestene, precum si pentru comercializarea acestor licente.

Oportunitati

Compania vi Technologies este interesata de piata telecomunicatiilor din Europa de Sud-Est, in acest sens avand loc intalniri cu operatori din Bulgaria si Grecia pentru a studia oportunitatile de afaceri. In scurt timp, vi Technologies va lansa un proiect pilot IPTv in Bulgaria, iar pana la sfarsitul acestui an sau inceputul anului viitor se va trece si la faza a doua a proiectului. vi Technologies este un SI (System Integrator) care actioneaza pe piata telecomunicatiilor din Romania si din Europa de Sud- Est.


Exporturi


Egiptul intentioneaza sa-si dubleze exporturile de gaze naturale, in cinci ani, printre beneficiarele acestui proiect figurand si Romania, conform discutiilor dintre Egipt, pe de o parte, si Romania, Bulgaria, Siria si Turcia, pe de alta parte, pe tema utilizarii gazoductului Nabucco. Majorarea rezervelor de gaze naturale egiptene se va face prin extinderea celor doua centrale de gaze naturale lichefiate (GNL) si prin cresterea vanzarilor ce traverseaza gazoductul de gaz arab (AGP). Proiectul Nabucco prevede realizarea unui gazoduct care sa faca legatura intre Iran si Europa, urmand sa livreze Europei circa 30 miliarde metri cubi de gaz pe an.

Reforma

China va reforma moneda nationala, yuan, in functie de nevoile tarii, fara sa se supuna presiunilor exercitate de alte state, a declarat guvernatorul bancii centrale, Zhou Xiaochuan. Zhou a afirmat ca recenta depreciere a monedei chineze este rezultatul modificarii cursurilor de schimb al dolarului fata de euro si de yen. -Nu ne vom supune presiunilor exercitate de alte state pentru a ne schimba politicile monetare, dar luam in considerare problemele economiei globale-, a declarat oficialul chinez, in legatura cu solicitarile Statelor Unite de a permite aprecierea yuan-ului.

Vanzare

Comisia Europeana a aprobat, la sfarsitul saptamanii trecute, vanzarea unei parti din serviciile de informatii tehnologice dovedite neprofitabile catre Fujitsu Siemens Computers BV, considerandu-se ca nu exista probleme privind legea antitrust. Comisia Europeana nu a inregistrat sesizari din partea companiilor rivale, in legatura cu aceasta vanzare. Concernul Siemens, cu sediul central in Munchen, capitala landului Bavaria, a informat ca vanzarea serviciilor IT ale companiei va deveni efectiva la 1 aprilie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.