Acasă Economic-Financiar Peste 3.000 de angajati parasesc Caile Ferate

Peste 3.000 de angajati parasesc Caile Ferate

DISTRIBUIȚI

Peste 3.000 de angajati din sectorul feroviar vor fi -lasati la vatra- in aceasta vara, cu platile compensatorii aferente, in urma aplicarii programelor de restructurare, aprobate recent de Consiliile de Administratie ale celor trei societati din domeniu.

Cei mai multi ceferisti vor pleca de la compania responsabila cu administrarea infrastructurii feroviare CFR SA, in numar de 1.600. Pe locul doi in acest top se afla compania CFR Marfa SA, aflata in proces de pregatire a privatizarii, de unde vor pleca acasa definitiv aproximativ 1.200 de angajati. In fine, disponibilizari de personal vor avea loc si la societatea nationala CFR Calatori, numarul celor ce vor parasi sistemul ridicandu-se in acest caz la 450.

Potrivit programelor de restructurare, va trebui ca toate persoanele cuprinse in planul de disponibilizari colective sa intre in somaj, pana la sfarsitul lunii august. Pana atunci, programul prevede parcurgerea mai multor etape prevazute de lege. De asemenea, dupa cum spune presedintele Federatiei Sindicale Elcatel, Ionel Socaciu, administratiile societatilor vor face o analiza impreuna cu sindicatele pentru a stabili cine va intra pe listele de concedieri.

Dar, disponibilizarile nu se vor face la intamplare, ci in functie de necesitatile programului de reabilitare si modernizare a acestui sector economic.

Siguranta circulatiei nu va fi afectata

-Cei 1.600 de salariati care vor fi disponibilizati vor proveni, in principal, din randul functiilor necalificate sau slab calificate. In nici un caz nu vor fi acceptate foarte multe cereri de trecere pe liste ale acarilor, de exemplu, sau ale tuturor celor care contribuie la siguranta circulatiei feroviare. Aceasta este, de fapt, si parerea administratiei-, a precizat dl Socaciu. De asemenea, domnia sa a tinut sa adauge ca nu vor fi trecute pe lista nici cazurile sociale, cum ar fi angajatii care sunt unici intretinatori de familie.

100 de floricultori nu vor mai asculta glasul rotilor de tren

De fapt, la nivelul Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA s-a si facut o situatie referitoare la posturile ce vor fi suprimate in urma aplicarii programului de restructurare.

La nivel national, vor parasi sistemul feroviar in aceasta vara 105 peisagisti floricultori si 250 de primitori-distribuitori materiale si scule, angajati ai companiei de infrastructura.

Tot pana la 31 august vor fi lasati la vatra 126 de lacatusi mecanici, dar si sase bucatari, 22 de soferi, 15 tractoristi si un primitor-predator produse fluide, acesta din urma de pe raza Regionalei Bucuresti.

Din activitatea de exploatare vor avea loc cele mai putine reduceri de personal, in total 280 de posturi urmand a fi suprimate. Doar 16 acari vor pleca din sistem, carora li se vor alatura 31 de pazitori de bariere de pe raza Regionalei Timisoara si un veghetor incarcare-descarcare de la Brasov.

Vremea telegrafului a trecut

Si telegrafistii sau teleimprimatoristii sunt vizati de concediere cu plati compensatorii, numarul acestora ridicandu-se la 182, dintre care cei mai multi (36 la numar) de pe raza Regionalei de Cai Ferate Brasov.

In schimb, functiile administrative vor fi reduse cu 321 de posturi. Dintre acestea, va fi redus cu 68 numarul contabililor, cu 34 cel al controlorilor de poarta, cu 24 al secretarelor si dactilografelor, cu 19 al paznicilor si cu 67 cel al tehnicienilor. Cea mai mare reducere de personal se va produce din randurile muncitorilor calificati – 1.061 -, carora li se vor alatura alti 182 de muncitori necalificati.

Etapele ce trebuie parcurse

Potrivit programului de concediere colectiva la nivelul Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA, in urmatoarea perioada va trebui parcurse mai multe etape.

Astfel, pana la data limita de 7 iulie, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului urmeaza sa-si insuseasca, prin aprobare, acest program. Apoi, se va intocmi proiectul de concediere colectiva pe acest an si va fi depus la Agentia Teritoriala de Ocupare a Fortei de Munca a Municipiului Bucuresti si la Inspectoratul Teritorial de Munca. Aceasta operatiune are ca data limita 12 iulie, data pana la care trebuie notificate in scris si federatiile sindicale reprezentative din domeniu despre intentia de concediere colectiva.

Acest lot de concedieri din sectorul feroviar nu reprezinta o surpriza, deoarece ele fusesera convenite cu sindicatele in urma grevei de avertisment si a celei generale din aceasta primavara, cand s-a obtinut majorarea salariilor cu 12%.

Va mai urma insa un nou val de plecari din sistemul feroviar, ca urmare a preluarii in administrare de catre operatorii privati a sectiilor neinteroperabile (cu trafic redus). Acesti angajati nu vor avea insa, in general, de ce sa se planga, deoarece vor fi preluati in mare parte de concesionarii liniilor respective, si chiar pe salarii mai mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.