Acasă Economic-Financiar Proiectele europene înscriu SIVECO Romania la categoria firme de top în...

Proiectele europene înscriu SIVECO Romania la categoria firme de top în IT

DISTRIBUIȚI

Proiectele europene dau măsura maturității unei companii. Când acestea sunt derulate pentru instituții de elită ale Uniunii Europene, este nevoie de ceva în plus: de o expertiză câștigată în proiecte de anvergură recunoscute internațional. Despre felul în care SIVECO Romania, firmă românească de software, a reușit să intre pe piața extrem de exigentă și selectivă a proiectelor pentru Comisia Europeană, ne-a vorbit Ștefan Morcov (foto), VicePreședinte în cadrul acestei companii.

– Cât de greu e să câștigi o licitație pentru a furniza servicii instituțiilor Comisiei Europene?
Ștefan Morcov: Orice licitație pentru o instituție europeană de elită, dar nu numai, cere o expertiză solidă. SIVECO se bazează pe o experiență acumulată de-a lungul a peste 18 ani de activitate în proiecte implementate în zona de eGovernment, eBusiness, educație, sănătate, sistemul vamal, pentru organizații publice sau private din Germania, Belgia, Franța, USA, Israel, Cipru, Emiratele Arabe Unite, Moldova, Maroc, Azerbaidjan, Liban, Bulgaria, Turcia sau Italia. Dorim să devenim un jucător de prim rang în furnizarea de servicii IT la nivel european.
– Care sunt proiectele pe care SIVECO Romania le dezvoltă pentru Comisia Europeană?
Ștefan Morcov: În primul rând, un proiect de dezvoltare software și mentenanță pentru portalul CORDIS, în urma unei licitații organizate de Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene.
– Ce înseamnă CORDIS?
Ștefan Morcov: Este serviciul de informare privind cercetarea și dezvoltarea al Uniunii Europene.  Ca dimensiuni –  3 milioane de pagini afișate, 500.000 de documente descărcate lunar. Este sursa oficială de informare pentru cererile de oferte lansate în Programul Cadru 7 – FP7.
Un alt proiect important este pentru EASA – Agenția Europeană de Siguranță a Aviației, cu sediul în Germania. Este vorba de un sistem de gestionare a documentelor, înregistrărilor și fluxurilor de lucru dezvoltat în parteneriat cu INTRASOFT International.
– Care sunt secretele unui proiect de succes?
Ștefan Morcov:  Proiectele mari sunt, fără excepție, extrem de grele și sunt puțini furnizori capabili să răspundă cerințelor lor în termeni financiari și de performanță.  Implementările realizate de SIVECO Romania atât în țară, cât și în afara României sunt de succes pentru că se bazează pe profesionalismul unui management, aș zice eu, de elită între companiile software, pe know-how, obiective clar stabilite, o planificare corectă, resurse optime alocate și o foarte bună comunicare.
– Când a început orientarea companiei dumneavoastră spre proiecte internaționale?
Ștefan Morcov:  Proiectele internaționale pot fi dezvoltate doar după ce ai câștigat o experiență importantă care îți dă forța și autoritatea de a lucra împreună cu cei mai mari actori de pe piața IT. De 5 ani suntem în plină expansiune internațională în țări din Europa Centrală și de Est, din Uniunea Europeană, din spațiul Comunității Statelor Independente, din Orientul Mijlociu și Apropiat, din nordul Africii. Exportăm servicii și sisteme în domeniul sănătății, educației, agriculturii, vămilor, financiar-bancar. Participăm la proiecte internaționale pentru instituții publice din Emiratele Arabe Unite, Bulgaria, Turcia, Azerbaidjan, Republica Moldova.
– De ce obstacole vă loviți când vorbim de intrarea pe piețe noi?
Ștefan Morcov: Sigur, vorbim de dificultăți de informare, uneori și de încredere. În principiu, ne bazăm pe referințe și recomandări importante, pe produse și soluții viabile, demonstrabile în orice moment, și pe parteneri. Avem o rețea de parteneri strategici, atât multinaționale ca IBM, HP, Bull, cât și parteneri locali.
– Care sunt domeniile „de excelență“ ale  SIVECO Romania?
Ștefan Morcov:  În principal, execuția de proiecte informatice majore – atât integrare de sisteme, cât și dezvoltare software. Avem un portofoliu important de proiecte grele realizate pentru organizații private și publice – Autoritatea Portuară Maritimă Constanța, Aerostar, Biroul de Credit din România și Republica Moldova, Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură, Casele Naționale de Asigurări de Sănătate din România și Bulgaria, Ministerul Educației din România, Moldova, Emiratele Arabe Unite, Maroc, Cipru, Liban, Autoritatea Vamală din România și Turcia, și multe alte sute de organizații din România sau de peste hotare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.