Home Economic-Financiar Proprietarii SIDEX si COST se bat pentru Industria Sarmei

Proprietarii SIDEX si COST se bat pentru Industria Sarmei

DISTRIBUIŢI

Dupa mai multe amanari din cauza absentei interesului investitorilor, Industria Sarmei Campia Turzii a reusit sa adune, pana in ajunul Craciunului, cand expira termenul de depunere, doua oferte. Compania, una dintre cele mai importante din programul de ajustare structurala PSAL I incheiat cu Banca Mondiala, a atras, in cele din urma, doi investitori deja prezenti in industria siderurgica romaneasca.

Potrivit unui comunicat al Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), -LNM Holdings NV din Antilele Olandeze si firma elvetiana Conares Trading au depus oferte pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni detinut de stat la societatea Industria Sarmei Campia Turzii, pana marti (24 decembrie), data-limita pentru depunerea expresiilor de interes-.

Ambii investitori si-au testat deja apetitul pentru combinatele romanesti pline de datorii. Astfel, LNM Holdings, al patrulea producator mondial de otel, a preluat, in noiembrie 2001, combinatul siderurgic SIDEX Galati. Grupul LNM are o cifra de afaceri anuala de aproximativ sase miliarde de dolari si 70.000 de angajati. Societatea LNM Holdings NV, inregistrata in Antilele Olandeze, este detinuta integral de omul de afaceri Lakshmi N. Mittal, care, la preluarea SIDEX, a obtinut reesalonarea datoriilor si stergerea penalitatilor pentru debitele combinatului.

Cel de-al doilea ofertant, societatea elvetiana Conares Trading AG, a preluat, la sfarsitul lunii august, Combinatul de Oteluri Speciale Targoviste (COST). Membra a holdingului Conares, compania este condusa, in fapt, de un grup de investitori din Federatia Rusa, care s-au aratat interesati sa achizitioneze si pachetul majoritar de actiuni detinut de stat la producatorul de tevi Petrotub Roman. In Romania, ruso-elvetienii de la Conares trading au relatii comerciale cu mai multe societati din domeniile metalurgiei, rulmentilor si constructiilor de masini – Petrotub, Republica, Koyo Alexandria, Rulmentul Brasov si Tractorul Brasov. Cifra de afaceri obtinuta in Romania a fost, la sfarsitul anului 2001, de peste o suta de milioane de dolari.

In momentul de fata, desi privatizata de patru luni, COS Targoviste are datorii de peste 1.000 miliarde de lei. Combinatul se afla in impas, insa noii proprietari sustin ca dificultatile provin din faptul ca stergerile de penalitati si reesalonarea datoriilor la bugetul de stat, prevazute in contractul de privatizare, nu au fost puse in aplicare. Investitorilor rusi inregistrati in Elvetia li s-a promis, prin acelasi contract, facilitati similare si la plata datoriilor catre furnizorii de utilitati, in special catre cei de energie electrica.

Dupa preluarea celor doua combinate siderurgice mamut, LNM si Conares se vor bate acum pentru Industria Sarmei Campia Turzii, societatea din acelasi domeniu industrial. Intreprinderea produce si comercializeaza sarme de diverse tipuri, electrozi de sudura si cabluri de tractiune.

Industria Sarmei Campia Turzii a fost scoasa la vanzare in cursul lunii martie a acestui an si a intrat in regim de administrare speciala in luna aprilie. Termenul de depunere a ofertelor, stabilit initial pentru luna iulie, a fost prelungit de mai multe ori.

La fel ca si combinatele din Galati si Targoviste, preluate de cei doi ofertanti, Industria Sarmei a acumulat pana acum datorii serioase. Astfel, societatea inregistra, la sfarsitul anului trecut, datorii in valoare de 377,8 miliarde de lei. De asemenea, combinatul are de rambursat catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) un credit in valoare de circa 9,2 milioane de dolari, fonduri care au fost utilizate pentru retehnologizare.

Privatizarea combinatului este inclusa in programul PSAL I, convenit de autoritatile romane cu Banca Mondiala. Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) detine 63,2% din actiunile societatii, SIF Banat-Crisana are o participatie de 32,89%, iar actionarii rezultati in urma programului de privatizare in masa detin 3,83% din actiuni.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.