Acasă Economic-Financiar Rafinariile din SNP au inregistrat rezultatele negative

Rafinariile din SNP au inregistrat rezultatele negative

DISTRIBUIȚI

Societatea Nationala a Petrolului (SNP) Petrom a inregistrat anul trecut un profit net de 2.228 miliarde de lei, veniturile totale cifrandu-se la 57.854 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile totale s-au ridicat la 55.805 miliarde de lei.

Adunarea Generala a Actionarilor de la SNP a hotarat, ieri, ca valoarea dividendelor acordate sa fie de peste 1.080 miliarde de lei, din care 1.011 miliarde ale Ministerului Industriei si Resurselor, actionarul majoritar al SNP, si 75,3 miliarde de lei actionarilor privati ai societatii.

Mentinerea preturilor la produsele petroliere sub cotatiile titeiului de pe pietele internationale a afectat veniturile Petrom cu aproape 200 milioane de dolari. -Pentru prima data de la infiintarea SNP, rafinariile au inregistat rezultate negative, pierderile din sectorul de rafinare cifrandu-se la 253 miliarde de lei-, a declarat Ioan Popa, directorul general al SNP.

Popa a precizat ca rafinariile Arpechim si Petrobrazi ar fi obtinut un profit brut de 4.400 miliarde de lei, daca raportul pretului carburant auto/titei ar fi fost de 1,2/1 fata de 0,96/1.

SNP a prelucrat, in cursul anului 2000, 5,7 milioane tone de titei, reprezentand 53% din cantitatea de titei rafinata in Romania. Cantitatea de titei prelucrata a crescut cu 3,2% fata de anul 1999 si a acoperit 70% din capacitatea nominala a celor doua rafinarii.

SNP a extras anul trecut 6,02 milioane tone de titei si 6,2 miliarde metri cubi gaze naturale.

Societatea avea restante de 270 miliarde de lei la sfarsitul anului trecut, provenite din neincasarea redeventei petroliere.

In cursul anului trecut, creantele Petrom au scazut cu peste 2.000 miliarde de lei, in comparatie cu 1999.

AGA SNP Petrom a hotarat, ieri, si noua componenta a Consiliului de Administratie al societatii. Componenta noului CA este: Iulian Gradisteanu – presedinte, Mihai Coloja, Mariana Aretu, Radu Adrian, Mihai Albulescu, Ileana Stratulat si Ghiurtu Nicolae Radu – membri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.