Acasă Economic-Financiar Rafuiala sub umbrela NATO, la Bucuresti

Rafuiala sub umbrela NATO, la Bucuresti

DISTRIBUIȚI

Uniunea Europeana evita, intr-un mod de neinteles, sa acorde suficient sprijin Organizatiei pentru Cooperare Economica in zona Marii Negre (OCEMN), a aratat, ieri, in cadrul Colocviului NATO, desfasurat la Bucuresti pe tema corelarii cooperarii economice regionale, securitatii si stabilitatii, ambasadorul turc Nurver Nures, fost prim-secretar general al OCEMN. Discutiile libere purtate intre reprezentantii institutiilor si tarilor occidentale si cei ai OCEMN au lasat sa transpara existenta unor tensiuni intre oficialii europeni si cei ai Organizatiei pentru Cooperare Economica in zona Marii Negre. In timp ce primii au sugerat ca anumite state membre ale OCEMN (cu aluzie in special la Turcia) isi folosesc influenta in regiune pentru a obstructiona libertatea comertului si transportului de petrol si gaze naturale prin stramtori, ultimii au reprosat Uniunii Europene redusa compasiune pentru problemele concrete ale statelor din zona si sprijinul redus pe care intelege sa-l acorde unei organizatii mai mici ce ar putea impulsiona dezvoltarea tarilor membre. Acuze voalate s-au adus reciproc si in problema poluarii in aceasta zona.

-Uniunea Europeana vrea sa tina Organizatia Marii Negre la distanta-

-Vreau sa fiu absolut cinstit si sa spun ca Uniunea Europeana nu intelege ce schimbari dramatice se intampla in zona Marii Negre. Ar fi fost necesar un dialog mai bun cu OCEMN, dialog care pana acum a fost dificil. UE doreste sa tina Organizatia Marii Negre la o distanta oarecare. Desi ne acorda asistenta tehnica, este inca mult loc pentru o cooperare mai eficienta-, a aratat Nurven Nures. Afirmatia dlui Cees Wittebrood, reprezentantul Directoratului pentru relatii externe al Comisiei Europene, potrivit careia -Uniunea Europeana este un gigant al cooperarii, in comparatie cu care OCEMN pare un pitic-, l-a determinat pe ambasadorul turc sa aminteasca faptul ca, dupa razboi, si Europa Occidentala a fost un -pitic- in Planul Marshall. -Sa nu uitam ca, la acea data, Statele Unite, asa gigantice cum erau, nu au ezitat sa contribuie la dezvoltarea tarilor dumneavoastra-, a replicat Nurven Nures, tinand sa adauge: -Oricum, UE nu este un gigant politic, in timp ce Statele Unite sunt. De aceea, cred ca ar trebui sa ne schimbam mentalitatea-.

Discutii la fel de aprinse au fost generate, la acelasi colocviu, pe tema comertului si transportului cu petrol si gaze naturale din regiune. Un prim repros occidental a fost ca tarile cu influenta in regiunea Marii Negre nu au gandit proiecte pentru transportul surplusului de petrol si gaze din zona. Problema a fost catalogata drept dificila de reprezentantul OCEMN, care a mentionat ca discutiile trebuie purtate de tarile care sunt protagonisti activi pe coridoarele de transport. Din partea Centrului pentru Studii Politice Europene de la Bruxelles, dl Michael Emerson a sugerat ca alegerea se limiteaza la numai trei puncte-cheie pentru coridoarele respective, desi numarul acestor puncte poate fi mai mare, lasand de inteles ca preferintele Turciei au o mare influenta la negocieri si in stabilirea restrictiilor de trafic. Justificarea ambasadorului turc a fost gasita in conflictele armate din zona, care impiedica eliminarea restrictiilor in folosirea canalelor de transport prin Bosfor.

Interese politice externe in problema conductelor de petrol

-Tarile din zona Marii Negre nu reusesc sa realizeze o politica comuna in privinta coridoarelor pentru petrol si gaze, insa in acest scenariu exista si interferente din afara pentru a elimina, pe motive politice, anumite state din regiune, pe teritoriul carora exista conducte-. Acuza a fost adusa la colocviul NATO de catre reprezentantul Centrului International pentru Studii al Marii Negre din Atena, Yianis Papanikolaou. Profesorul Martin Spechler de la Universitatea din Indiana, SUA, a aratat ca, in conditiile in care principala problema in zona Marii Negre este lipsa de capital si infrastructura, orice investitie fara rost trebuie evitata. De altfel, au aratat mai multi vorbitori, deciziile in problema conductelor nu apartine decat consortiilor care urmeaza sa preia petrolul si gazele naturale din regiune. Principala problema a firmelor respective este profitul, au precizat acestia, amintind ca motivul pentru care variantei de incarcare a petrolului prin Constanta si Odessa, mult mai costisitoare, i-a fost preferata cea a transportului prin conducte, nu a avut la baza decat ratiuni economice.

Disputele au continuat si pe tema poluarii Marii Negre. -Fostele tari comuniste din regiune nu au acordat, intr-adevar, destula atentie problemelor de mediu si de aceea continua sa existe riscuri in aceasta privinta-, a recunoscut reprezentantul Organizatiei pentru Cooperare Economica in zona Marii Negre, Nurven Nures. Ambasadorul turc a tinut sa precizeze insa ca regulamentul de baza elaborat de Organizatie in domeniul protectiei mediului nu a putut fi pus in aplicare si datorita lipsei de sprijin financiar. In plus, a aratat acesta, 65% din poluarea Marii Negre este adusa de Dunare, care aduna reziduuri din toata Europa, iar alte trei-cinci procente provin din poluarea localitatilor de coasta.

NATO are mai multa nevoie de Romania decat Romania de NATO

Intrebat daca lipsa de resurse financiare pe care o acuza Secretariatul General al OCEMN nu ascunde, de fapt, ineficienta organizatiei, Nurven Nures a declarat ca bugetul de cheltuieli al acesteia nu a depasit niciodata un milion de dolari, in conditiile in care singurele contributii financiare sunt aduse de tarile sarace din regiune. Nota de impaciuire in mijlocul discutiilor tensionate a venit din partea unui englez. Parlamentarul britanic Mike Hancok (Camera Comunelor) le-a amintit participantilor la Colocviu ca tema evenimentului este legatura intre cooperarea economica, securitate si stabilitate. -In conditiile in care pretul petrolului creste, este clar ca in zona cresc si instabilitatea, si insecuritatea. In astfel de conditii, tari cu o pozitie ca a Romaniei in regiune ar trebui sprijinite pentru integrarea in NATO. De altfel, NATO are mai multa nevoie de tari ca Romania, decat are nevoie Romania de NATO-, a conchis parlamentarul britanic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.