Acasă Economic-Financiar Regulile pentru impozitul pe profit si TVA se schimba din nou

Regulile pentru impozitul pe profit si TVA se schimba din nou

DISTRIBUIȚI

Reglementarile fiscale in domeniul impozitului pe profit si al taxei pe valoarea adaugata s-au schimbat de atatea ori si la intervale atat de scurte de timp, incat chiar contabililor le este greu sa le mai urmareasca si sa le aplice corect. Cele mai ametitoare au fost, poate, modificarile frecvente in cazul impozitului pe profit, anul fiscal 2002 fiind chiar -impartit in doua- de noua lege adoptata in materie (Legea 414/2002). Tot anul trecut, Finantele au initiat si modificarea si legislatiei privind TVA (Legea 345/2002). Dupa ce pentru ambele acte normative au fost emise norme metodologice, acum a venit randul acestora sa fie modificate. Schimbarile se vor face -la pachet-, printr-o hotarare ce urmeaza a fi aprobata de executiv atat pentru normele privind impozitul pe profit, cat si pentru cele privind TVA.

In privinta impozitului pe profit, armonizarea legislatiei la cerintele europene se poate prelungi pana cel tarziu in 2007. Pana atunci, statul trebuie sa renunte la multe prevederi actuale ce au caracter abuziv, chiar daca bugetul va trebui sa se lipseasca de sume substantiale. Finantele nu par insa sa se grabeasca, astfel incat modificarile ce vor fi introduse prin viitoarea hotarare de guvern nu ating decat in mica parte prevederile abuzive existente.

Primele beneficiare ale noilor reguli vor fi companiile de leasing, impreuna cu toti clientii acestora. Astfel, o masura pe care reprezentantii Finantelor au anuntat-o de mai mult timp este scoaterea contractelor de leasing de sub limitarea deductibilitatii dobanzii. Astfel, daca pana acum dobanda care depasea rata Liibor sau Euribor (pentru imprumuturile in dolari, respectiv in euro) nu putea fi dedusa la calculul impozitului pe profit, aceasta limitare va fi eliminata prin modificarile aduse normelor metodologice.

Tot de mai mult timp, diferiti oficiali ai Finantelor au asigurat agentii economici ca regulile de constituire a provizioanelor, in prezent neconforme cerintelor europene, vor fi modernizate, mentionand intentia de a armoniza reglementarile in sensul protejarii creantelor neincasate, acordand o deducere macar pentru jumatate din valoarea acestora. In prezent, firmele platesc impozit pe sumele pe care le au de incasat de la diversi parteneri, chiar daca acestea nu au fost platite. Din pacate, viitoarea hotarare de modificare a normelor metodologice nu va rezolva aceasta situatie, Finantele amanand pentru mai tarziu eliminarea abuzului. Vor fi insa modificari in privinta deductibilitatii cotei de 5% reprezentand rezerva ce trebuie constituita in limita a 5% din profitul contabil, pana ce atinge o cincime din capitalul subscris si varsat (conform Legii societatilor comerciale nr. 31/1990). Aceasta se va calcula (doar) cumulat de la inceputul anului, din ea scazandu-se veniturile neimpozabile ale perioadei si adaugandu-se impozitul pe profit, inclusiv cel amanat, si cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile. In vechile norme, cota deductibila se putea calcula si lunar sau trimestrial, determinandu-se impozitul pe profit, din care se scadeau veniturile neimpozabile si se adaugau cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile.

A fost amanata, insa, reducerea listei cheltuielilor nedeductibile prin eliminarea celor care determina, in final, o dubla impozitare sau a celor care supun impozitarii sume ce ar trebui sa fie recunoscute drept cheltuieli de productie. Noile norme nu vor normaliza nici reglementarile privind fuziunile, divizarile si transferurile de active. Astazi exista restrictii la transmiterea pierderii de la societatea resorbita la cea care absoarbe, in cazul unei fuziuni. Legea nr. 414/2002 privind impozitul pe profit nu recunoaste ca deductibila pierderea firmei resorbite preluate la firma care absoarbe, iar -inmuierea- acestor restrictii nu este de asteptat prea curand.

Mult mai -stufoasa- este lista modificarilor la normele de aplicare a legii privind TVA, desi promisa eliminarea a tuturor -facilitatilor distorsionate- nu a putut fi rezolvata cu aceasta ocazie.

Institutiile publice, care nu sunt taxate pentru vanzarea imobilelor sau partilor de imobile aflate in proprietatea statului (date in folosinta inainte de introducerea TVA) catre persoane fizice, in scop de locuinta, vor beneficia de aceeasi facilitate si daca vanzarea se face prin intermediari. Inchirierea locuintelor respective nu va mai fi, insa, neimpozabila. Alte modificari ii vizeaza pe transportatori, aducand precizari in privinta locului prestarii serviciului, in functie de care se acorda sau nu drept de deducere pentru TVA.

Noile norme prevad, de asemenea, ca pentru operatiunile de leasing cu bunuri imobile nu se aplica scutirea de TVA si precizeaza modul in care se poate trece de la regimul de taxare la cel de scutire. Sunt eliminate scutirile de TVA pentru serviciile prestate in contul beneficiarilor cu sediul in strainatate pentru bunuri din import aflate in perioada de garantie, precum si cele pentru serviciile constand in studii, prospectiuni de piata sau asistenta de specialitate. Noile norme vor modifica si formularele tip pentru cererile de compensare a TVA de incasat cu alte taxe si impozite datorate bugetului de stat, precum si a cererilor de rambursare cu control anticipat sau cu control anterior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.