Acasă Economic-Financiar Romania pledeaza pentru pastrarea numarului de autorizatii CEMT

Romania pledeaza pentru pastrarea numarului de autorizatii CEMT

DISTRIBUIȚI

Cea de-a 86-a sesiune a Congresului European al Ministrilor de Transport (CEMT), cel mai important eveniment anual in domeniu,

s-a deschis ieri, la Bucuresti, in prezenta a 30 de ministri de transport din tarile membre CEMT, dar si din tari asociate, ca Japonia, SUA si Canada. Ministrul lucrarilor publice, transporturilor si locuintei, Miron Mitrea, care a detinut presedintia CEMT in ultimul an, a mentionat ca principalele teme ale dezbaterilor vizeaza securitatea transporturilor, contingentele de autorizatii internationale de transport rutier, transportul pe Dunare, regimul vizelor pentru soferii profesionisti si dezvoltarea coridoarelor pan-europene de transport. El a subliniat ca tara noastra va pleda pentru pastrarea numarului actual de autorizatii multiple de transport rutier international, invocand ca argument faptul ca, incepand cu 2002, Romania a devenit prima tara europeana care a introdus politica acordarii de autorizatii CEMT numai pentru vehicule ce respecta normele de poluare Euro 3. -Cu 1.327 de autorizatii CEMT, Romania se afla printre primele tari din Europa in aceasta privinta. Exista tari, precum Germania, care doresc o revizuire a contingentului de autorizatii, in timp ce statele din est solicita cresterea numarului acestor documente. Romania va pleda pentru mentinerea contingentului de autorizatii la acelasi nivel-, a spus Mitrea.

Autorizatiile CEMT dau dreptul transportatorilor rutieri de a tranzita teritoriul statelor UE fara a plati taxe. Numarul autorizatiilor aferente fiecarui stat este stabilit cu ocazia conferintelor europene ale ministrilor transporturilor (CEMT).

-O problema importanta ce va fi discutata cu ocazia acestei reuniuni va fi cea a sigurantei transporturilor. Trebuie sa gasim echilibrul intre nevoia de siguranta si costurile aferente aplicarii acestor masuri-, a afirmat ministrul. El a adaugat ca in perioada in care Romania a detinut presedintia Consiliului de Ministri ai CEMT, s-au inregistrat evolutii remarcabile in planul relatiilor bilaterale, cu statele membre ale organizatiei. -Romania este foarte activa in sectorul transporturilor rutiere, pe care Guvernul trebuie sa-l sprijine in continuare -, a mai spus ministrul transporturilor.

La conferinta CEMT, care se desfasoara in perioada 28-30 mai la Palatul Parlamentului, participa oficiali guvernamentali din Albania, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Canada, Cehia, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Iugoslavia, Japonia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Malta, Marea Britanie, Moldova, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia si Ungaria, precum si directorul Diviziei Transporturi a Comisiei Economice pentru Europa a ONU si comisarul Comisiei Europene in domeniul transporturilor.

Romania a detinut presedintia CEMT in perioada 1 iunie 2001-31 mai 2002. Cu ocazia renuniunii de la Bucuresti, presedintia acestui organism va fi preluata de Belgia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.