Acasă Economic-Financiar Romania s-a prabusit intr-un singur an in clasamentul tarilor competitive

Romania s-a prabusit intr-un singur an in clasamentul tarilor competitive

DISTRIBUIȚI

Un singur an a fost de ajuns pentru ca Romania sa piarda 10 pozitii in clasamentul celor mai competitive tari din lume. Publicat marti de World Economic Forum, organizatorul celebrului forum de la Davos, clasamentul ne situeaza, in 2002, pe locul 66 din 80 de state, pozitie mult mai slaba comparativ cu locul 56 ocupat anul trecut. Pe langa aceasta evaluare, care s-a facut in functie de un indicator ce masoara potentialul de crestere economica pe termen mediu si lung (5-8 ani), World Economic Forum a publicat si un clasament ce tine cont de factorii care contribuie la productivitatea actuala. In acesta din urma, caderea Romaniei este mai putin pronuntata, tara noastra pierzand doar sase pozitii si situandu-se pe locul 67, fata de 61 in 2001.

Evolutia economiei romanesti in ultimul an a permis unor tari ca Sri Lanka, Vietnam, Columbia sau Salvador sa ne depaseasca in clasamentul competitivitatii in functie de potentialul de crestere pe termen mediu si lung. Aflati anul trecut pe pozitii inferioare, si vecinii bulgari, la fel ca si cei din Federatia Rusa, au reusit sa urce inaintea Romaniei in 2002 in acelasi clasament. Chiar si tarile incluse incepand abia de anul acesta in top au intrat direct inaintea tarii noastre. Este vorba despre Tunisia (pozitia 34), Botswana (41), Namibia (53) si Croatia (58). Cat priveste competitivitatea celorlalte tari candidate la integrarea europeana, care aveau si anul trecut un potential de crestere mai bun ca noi, distanta fata de Romania s-a adancit simtitor. Astfel, Estonia beneficiaza de cea mai buna pozitie, 26, in primul clasament, dupa ce a avansat cu trei locuri in raport cu 2001, pe pozitii apropiate aflandu-se Slovenia (28), Ungaria (29), Lituania (36), Republica Ceha (40), Letonia (44), Slovacia (49) si Polonia (51).

Consolarea pe care ne-o ofera clasamentul World Economic Forum este prea putin imbucuratoare. Dupa evolutia economica din ultimul an, am ramas, totusi, mai competitivi in privinta potentialului de crestere decat Indonezia, Venezuela, Turcia, Guatemala, Nigeria, Paraguai, Ecuador, Bangladesh, Nicaragua, Honduras, Ucraina, Bolivia, Zimbabwe si Haiti. Cu alte cuvine, cu exceptia Ucrainei ne situam pe ultima pozitie intre tarile europene si cu mult in urma unor tari latino-americane, africane si asiatice care, in pofida crizelor economice, au reusit sa-si pastreze o competitivitate mai buna: Argentina, Brazilia, Uruguay ori Trinidad-Tobago.

Studiul World Economic Forum explica si factorii care au contribuit la caderea Romaniei in clasamentul competitivitatii cresterii economice. Potrivit unei comparatii intre componentele indicelui, principala vina o au institutiile publice. Intr-un singur an, acestea au determinat caderea Romaniei in subclasamentul corespunzator cu 16 pozitii, de pe locul 51 pe locul 67, situatie generata de coruptie (capitol la care Romania sta mai rau chiar decat Rusia, Venezuela, Zimbabwe, Nicaragua sau Argentina) si de problemele legate de legislatie (unde s-au descurcat mai bine decat noi Salvador, Columbia, Republica Dominicana, Maroc, Namibia sau Turcia). La evolutia slaba din clasament a contribuit si dezvoltarea tehnologica, unde Romania a pierdut opt pozitii fata de anul trecut, coborand pe locul 55, fiind depasita la acest capitol de performantele Turciei, Uruguayului, Venezuelei, dar situandu-se inaintea Bulgariei.

Singura imbunatatire fata de anul trecut a avut loc, in cazul Romaniei, in privinta mediului macroeconomic, capitol la care am urcat de pe locul 67 in lume pe locul 58. Evolutia este insa discutabila, in conditiile in care principala influenta a avut-o subindicele cheltuielilor guvernamentale raportate la PIB, care ne plaseaza pe locul sase in lume, dupa (!) Haiti, Guatemala, Rusia, Mexic si Bangladesh. Potrivit autorilor studiului, nu este recomandat nici un nivel foarte mic al cheltuielilor guvernamentale raportat la PIB, intrucat ar fi afectate servicii publice precum cele de educatie sau sanatate, insa un nivel excesiv este de obicei asociat cu o crestere economica redusa. Mai clar stau lucrurile cu subindicele stabilitatii macroeconomice, care ne plaseaza pe locul 71 din 80 in lume (reflectand situatia inflatiei, economiilor si evolutiei cursului de schimb) si cu ratingul de credit al tarii, care ne plaseaza pe pozitia 66.

In cazul funtasilor clasamentului, studiul citat remarca faptul ca SUA si-au recuperat suprematia in ambele clasamente, la un an dupa ce au fost detronate de Finlanda, situata in prezent pe pozitia a doua. Pe urmatoarele pozitii in prima lista se afla Taiwan, Singapore, Suedia si Elvetia, in timp ce in Europa Occidentala, Marea Britanie a avansat pe locul 11, Germania pe locul 14, iar Spania a ramas pe pozitia a 22-a. Franta a coborat cu 10 locuri in clasament, aflandu-se pe pozitia 30, iar Italia cu 13, pana pe locul 39, in functie de perspectivele de crestere.

In clasamentul privind productivitatea actuala, SUA si Finlanda sunt urmate de Marea Britanie, Germania, Elvetia si Suedia, iar Ungaria, Republica Ceha si Polonia ocupa locurile 28, 34 si 46. Romania a cazut in acest clasament mai putin spectaculos decat in primul, de pe pozitia 67 pe pozitia 61, fiind depasita fata de anul anterior de Peru, Salvador si Vietnam, precum si de tarile nou intrate in clasament. Bulgaria a ramas pe pozitia 68, cu doar un pas in urma noastra, urmata imediat de Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.