Acasă Economic-Financiar Romanii ar putea avea energie electrica pe cartela

Romanii ar putea avea energie electrica pe cartela

DISTRIBUIȚI

Ministrul economiei, Dan Ioan Popescu, a anuntat ieri ca specialistii din institutia pe care o conduce lucreaza la stabilirea unui nou sistem de plata a energiei electrice pentru populatie. Noutatea ar putea consta, potrivit lui Dan Ioan Popescu, in instituirea unui sistem de cartele pentru plata energiei. Astfel, beneficiarul isi va plati in avans o anumita cantitate de energie pe care urmeaza sa o consume, procurandu-si o cartela pe care o va atasa la contorul electric. -Prin aceasta cartela, noi ii dam cetateanului un credit-, a precizat ministrul economiei.

Aceasta este varianta cea mai avangardista la care se gandesc oficialii din minister. Potrivit lui Dan Ioan Popescu, mai exista o varianta privind facturarea diferentiata a consumului la energie: consumi mai mult, platesti mai mult. Departe de a stimula consumul, Ministerul Economiei intentioneaza sa-i ajute pe cei care au -doar un televizor si un frigider- acordandu-le tarife mai mici. Acesti consumatori se inscriu in grila de consum de 3 kilowati, a precizat Dan Ioan Popescu. Romanii mai instariti, care au -masina de spalat vase si aparate de aer conditionat-, se inscriu pe o treapta superioara de consum (la 6 kilowati, dupa cum spune ministrul). Ei va trebui sa scoata din buzunare mai mult pentru plata unui kilowat decat consumatorii din prima categorie.

Trebuie precizat ca, pe langa aceste -intentii- in domeniul tarifarii, autoritatile au facut un pas concret inca de saptamana trecuta, cand au decis ca de la 1 septembrie energia electrica sa se scumpeasca cu 17,5%. Procentul este valabil atat pentru populatie, cat si pentru agentii economici. Concret, pretul unui kilowat va creste de la 1.655 lei la 1.945 lei, fara TVA. Pentru o medie de 100 de KW consumati, populatia va scoate din buzunar 195.000 de lei, la care se adauga pretul abonamentului si taxa radio-tv. Cei care au optat pentru tariful social vor plati kilowatul cu 235 de lei mai mult, adica 1.577 lei KWh/zi. Pentru cei care au optat pentru varianta tip monom fara abonament, pretul unui KW/h va creste de la 2.846 la 3.344 de lei. In fine, in cazul variantei tip monom cu abonament tariful va creste la 3.039 de lei KW/h fata de 2.479 lei, cat este in prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.