Home Economic-Financiar Sase milioane de dolari pentru Botosani

Sase milioane de dolari pentru Botosani

DISTRIBUIŢI

Creditul destinat investitiilor si amenajarilor publice pentru 20 de comune ale judetului, oferit de Banca Mondiala, World Bank Office Bucuresti si de Guvernul Marii Britanii, este nerambursabil.

Judetul Botosani a obtinut saptamana trecuta cel mai mare credit nerambursabil destinat investitiilor si amenajarilor publice in valoare de sase milioane de dolari SUA, adica aproximativ 165 miliarde de lei. Grantul este destinat dezvoltarii rurale si este oferit de Banca Mondiala, World Bank Office Bucuresti si de Guvernul Marii Britanii. Botosaniul este judet-pilot in proiectul de dezvoltare rurala si este primul din Romania care beneficiaza de un credit de o asemenea marime. Durata proiectului este de doi ani, cu incepere de la sfarsitul acestei veri, iar banii vor fi folositi pentru a finanta proiectele de infrastructura din 20 de comune ale judetului, in special amenajari de drumuri si realizarea de alimentari cu apa. Acest credit, e ceva mai mare decat bugetul Consiliului Judetean de anul acesta si, daca ar fi defalcat in parti egale pentru cele 20 de comune care vor beneficia de finantari, acestea reprezinta bugetul pe aproximativ noua ani al fiecareia din ele.

La inceputul acestei saptamani, presedintele Consiliului Judetean a primit prin fax un chestionar ce trebuia completat pana miercuri si trimis comisiei mixte guvernamentale care acorda creditele impreuna cu reprezentantii finantatorilor externi. Dupa etapa chestionarului, joia trecuta a avut loc la Agentia de Dezvoltare Nord-Est de la Piatra Neamt etapa interviului, cea mai importanta. -A fost pentru prima oara cand am fost nevoiti sa sustinem un interviu pentru obtinerea finantarii unui proiect. Este un lucru deosebit, mai ales daca ne gandim la marimea creditului-, ne declara Ioan Aniculaese, presedintele Consiliului Judetean Botosani si seful delegatiei botosanene.

La interviu, delegatia botosaneana a fost in competitie cu delegatii similare din cele sase judete ale Moldovei arondate ADR Piatra-Neamt. De fapt, delegatii similare este mult spus. Botosanenii au fost 30, fiind reprezentate aproape toate domeniile publice, de la sefii sau reprezentantii CJ si ai Prefecturii si ai institutiilor descentralizate, la primari de comune, doctori, ziaristi, protopop, specialisti in ONG-uri sau ai Camerei de Comert. Botosanenii au avut cu ei chiar si un american, care reprezinta in judetul nostru cateva fundatii umanitare. Aproape toti au vorbit in fata directorilor din trei ministere, Ministerul Administratiei Publice, Ministerul Finantelor si Ministerul Transporturilor, Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriale, a lui Martin Jones, reprezentantul Guvernului Britanic, si a Danei Dobrescu, seful biroului din Romania al Bancii Mondiale. Pornind de la saracia crasa evidentiata de indicatori si pana la explicarea capacitatii comitetului de coordonare a proiectului de a-l duce la bun sfarsit, botosanenii au impresionat comisia. Pe langa meritele echipei, lucrul in echipa fiind de altfel si tema principala a proiectului propus de Botosani, si desi nimeni nu a spus-o direct si oficial, un merit aproape la fel de mare l-a avut un botosanean care nu s-a aflat in sala. Este vorba despre ministrul Octav Cozmanca, al carui minister coordoneaza la nivel national finantarile pentru dezvoltare rurala.

Oricum, este foarte important ca, in urmatorii doi ani, in Botosani vor intra sase milioane de dolari, care inseamna locuri de munca pentru sute de muncitori si tot restul de efecte benefice pe orizontala. -Cred ca am demonstrat ca putem face ceva si ca suntem pregatiti sa derulam proiecte de o asemenea anvergura. In conditiile austeritatii bugetare, creditele nerambursabile sunt o solutie ideala. Conteaza ca acum noi sa ne ocupam cum trebuie de proiect si, impreuna cu dumneavoastra, mass-media, sa avem grija ca banii sa fie folositi in scopul pentru care au fost alocati, adica dezvoltare rurala-, mai spune Ioan Aniculaese. Cat de curand, toate cele 68 de comune din judet pot incepe sa trimita la Consiliul judetean proiecte de infrastructura, 20 dintre ele urmand sa primeasca finantare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.