Acasă Economic-Financiar Se încearcă în Parlament prelungirea opționalității pentru Split TVA. Vezi cum cresc...

Se încearcă în Parlament prelungirea opționalității pentru Split TVA. Vezi cum cresc taxele pentru firme de la 1 ianuarie

DISTRIBUIȚI

Se încearcă în Parlament prelungirea opționalității pentru Split TVA. Fostul bancher Florin Cîțu, acum senator și vicepreședinte PNL a anunțat ieri că a depus în Senat un amendament susținut de mediul de afaceri care are șanse să treacă. Iată declarațiile senatorului despre ce se încearcă în Parlament din punct de vedere legislativ:

– Astăzi am depus la Comisia Economică și la Comisia Buget Finanțe un amendament la legea TVA (TVA split), un amendament susținut în totalitate de mediul de afaceri.

– Se extinde perioada de opționalitate pe o perioadă nedetermina, urmând exemplul colegilor din Polonia.

– Cer în special parlamentarilor UDMR și ALDE să susțină atât în comisii dar mai ales în plen, acest amendament. Din discuții, am înțeles că există foarte mult interes de a face această lege să rămână opționala și sper să avem succes.

Proiect PNL privind reducerea birocrației

– Luni în cadrul Biroului Executiv voi face o propunere legislativă pentru simplificarea sistemului public cu un articol unic.

– Se va interzice instituțiilor publice de a cere informații de la persoanele fizice sau juridice dacă acea informație exista deja la una dintre instituțiile publice.

– Există o perioadă de grație de 12 luni, pentru a permite instituțiilor publice să își pună în ordine un sistem prin care să nu mai facă cetățenii să se plimbe de la o instituție la alta cu documente.

Obligarea sectorului privat la majorarea salariului brut

– Ceea ce m-a revoltat și m-a dezgustat oarecum aseară este declarația doamnei Olguța Vasilescu care a spus că împreună cu Tudorel Toader, Ministrul Justiției, vor găsi ei o șmecherie care să fenteze Constituția.

– Ei știu că este neconstituțional ce vor să facă dar vor să găsească o șmecherie, exact ca niște infractori de drept comun, să fenteze Constituția. Declarația doamnei Olguta Vasilescu de ieri trădează un comportament infracțional.

– Oamenii aceștia din guvern ajung să ne anunțe oficial că vor să încalce Constituția sau să găsească cai de a încălca Constituția doar pentru a-și demonstra lor un punct de vedere, pentru că efectul în economie nu este cel pe care îl promit.

Ludovic Orban, președintele PNL a făcut și el declarații ieri despre transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, plănuite de PSD-ALDE:

– Somez public guvernul să renunțe la acest hocus-pocus fiscal prin care vrea să transfere cotele de contibutii plătite de angajator către angajat. Această măsură nu are niciun fel de fundament sau motivație, singurul scop al PSD este să pară că dau către cetățeni bani cu o mână, dar cu cealaltă mână baga mâna adânc în buzunarul acestor cetățeni. Transferul acestor cote va avea efecte foarte grave.

– Guvernul a promis majorarea salariilor în sectorul public cu 25 %. În cazul în care se transfera aceste cote de la angajator la angajat partea leului din această creștere, din această aparentă mărire de salarii, și-o va trage guvernul. Angajatul dintr-o creștere de 25%, va rămâne cu o creștere mai mică de 4%.

– Prin aceasta ‘alba-neagra’ fiscala la care apelează PSD, în cazul în care se menține salariul brut, salariul net scade dramatic. În condițiile în care firmele vor dori să păstreze salariul net la nivelul la care există astăzi, pentru a putea menține acest salariu, costul angajatorului este cu 12 % mai mare.

– Noi am calculat pe mai multe salarii nete. La ora actuală, pentru a putea da un salariul de 2000 de Ron, o firmă are ca și cost 3488 de Ron. Dacă se menține regimul fiscal actual, pentru a menține salariul net la 2000 de Ron va trebui să plătească 3920 de Ron.

– Adică îi crește cheltuiala cu 12,4%. Pe salariul de 3000 de Ron astăzi o firmă plătește 5249 de Ron, în cazul în care vrea să păstreze salariul, va trebui să plătească 5879 de Ron, adică cu 12% mai mult. Pentru 4000 de Ron, angajatorul plătește 7002 Ron și va trebui să plătească 7841 de Ron pentru a menține salariul. Chiar dacă va scădea procentul total de contribuții, chiar și în această condiție, costul firmei crește pentru a menține salariul net.

– Singurul interes al acestui Guvern este acela de a mai face rost de niște bani, smulgând câteva piei de pe firme sau angajați.

– Drumul pe care a pornit PSD duce la criză economică, mediul de afaceri este complet bulversat, aceste măsuri vor distruge firme și competitivitatea firmelor românești, sub povara suplimentară cu acest transfer al contribuțiilor, va scădea.

– Vreau să spun clar șefilor PSD: Nu îndrăzniți să veniți cu o astfel de reglementare comunistă prin care impuneți stabilirea salariilor în mediul privat, vă plasați în afară normelor Uniunii Europene și a Constituției. Vă garantez că PNL va ataca la Curtea Constituțională orice tentativă de a încălca principiile pieței muncii și a unei economii libere de piață.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.