Acasă Economic-Financiar Siderurgica Hunedoara: locuri de munca alternative, cu finantare incerta

Siderurgica Hunedoara: locuri de munca alternative, cu finantare incerta

DISTRIBUIȚI

Forma finala a programului de restructurare a societatii Siderurgica Hunedoara ce va include numarul optim de salariati care vor parasi societatea, precum si planul de acompaniament social, va fi stabilita pana luni, urmand ca miercurea viitoare sa fie discutat de Consiliul de Administratie si Adunarea Generala a Actionarilor, ne-a declarat directorul general Doru Gaita.

Siderurgica Hunedoara se numara printre cazurile -celebre- de ineficienta din economia romaneasca, reusind astfel sa se plaseze in capul listei din punctul de vedere al necesarului de disponibilizari. Spre deosebire de alte societati care trebuie sa faca disponibilizari – conform Ordonantei 8/2003 -, Siderurgica Hunedoara a avut sansa de a fi tratata mai serios, astfel ca oficiali de la toate ministerele implicate au colaborat – in cadrul unei comisii interministeriale – la gasirea unei solutii in cazul combinatului hunedorean. Acest tratament -preferential- are deja un rezultat, existand proiecte certe privind constituirea unor societati care sa absoarba din forta de munca disonibilizata. Lucru ce nu este valabil in cazul majoritatii unitatilor ce vor concedia si pentru care cel putin pana in prezent exista numai -promisiuni- legate de programele de acompaniament social. Unul dintre proiectele ce vor asigura circa 1.200 locuri de munca este infiintarea unei fabrici de sticla pe terenurile apartinand Siderurgica. Un alt posibil proiect este trasformarea unei hale a combinatului in unitate de productie de huse pentru masini.

Presedintele Federatiei Sindicale Metarom, Aurel Radi, are insa indoieli privitoare la sursele de finantare a programului, care ar presupune crearea de 5.600 locuri de munca pana in 2007. Punerea in aplicare a acestor proiecte ar necesita fonduri de 84 milioane de euro, care nu se stie inca de unde vor veni.

Programul de restructurare, asupra caruia se poarta inca discutii cu sindicatele din domeniu, este unul de criza, menit a aduce societatea la o stabilitate economica in vederea privatizarii. -Este cert faptul ca nici un investitor nu ar veni in actuala situatie sa cumpere Siderurgica Hunedoara. Tinta acestui program este de realiza la Siderurgica Hunedoara o activitate eficienta economic, care sa-i permita continuarea programului investitional. Intr-o etapa viitoare se are in vedere cresterea capacitatii de productie in functie de piata de desfacere, de la 450.000 tone in prezent pana la un nivel de 900.000 tone/an-, au declarat reprezentantii Ministerului Industriei si Resurselor. Situatia este critica, problemele financiare ale combinatului creand presiuni inclusiv la nivelul furnizorilor de utilitati, care nu pot actiona asupra rau-platnicilor de tipul Siderurgica, desi concomitent sunt constransi sa creasca nivelul incasarilor. Programul de eficientizare de la Siderurgica prevede separarea activitatilor performante (productia de otel in cuptoare electrice, turnarea continua, laminorul de profile usoare), corelarea numarului de personal cu necesarul de activitati ce pot fi realizate in conditii de rentabilitate, precum si actiuni de ecologizare a zonei.

Conform datelor prezentate de APAPS la sfarsitul anului 2002, pierderile combinatului erau de 160 milioane de dolari, iar totalul datoriilor acumulate se cifra la 260 milioane de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.