Acasă Economic-Financiar Sport cu tutun

Sport cu tutun

DISTRIBUIȚI

Mass-media, mai ales componenta sa audiovizuala, este inundata de ceva timp de sloganurile campaniei -Sport fara tutun-. Cel mai -bine vazut- in spoturile cu acest mesaj este fostul mare tenisman Florin Segarceanu, actualul antrenor al echipei de Cupa Davis a Romaniei. In opozitie flagranta fata de marele sportiv se afla tocmai fotbalisti din divizia A a mult iubitului nostru campionat national. Ne referim aici la echipa Astra din Ploiesti, unde Societatea Astra Sport a incheiat un contract gras de distributie de tigari Carpati, Marasesti si Snagov, valabil pana la finele acestui an, contract semnat chiar de manuta presedintelui Petrica Buduru. Poate si de aici sa se inspire cei care au trambitat ca Astra sau Prahova sau cum se va numi echipa Ploiesitului va avea cel mai mare buget din divizia A.

De la acuzele din -Tigareta- la distributia de Carpati

Contractul de distributie de tigarete a fost semnat de presedintele Buduru (acelasi cu cel acuzat ca ar fi fost implicat in -Tigareta II-), administrator al SC Astra Sport SRL, dar nu cu -Tutunul Romanesc-, societate controlata de Ioan Niculae, ci cu InterAction, firma-capusa de distributie a tigarilor romanesti. Care firma, la randul ei, face parte tot din grupul administrat din strada Verii, de magnatul Ioan Niculae, principal finantator totodata al echipei de fotbal a Ploiestiului.

Elocvent este faptul ca data semnarii contractului dintre Astra si InterAction (aceeasi cu majoritatea contractelor dintre capusa si distribuitori) este aceeasi cu cea a contractului dintre SNTR si InterAction – 11 aprilie 2002. Contracte care, de la prima vedere (cvasiidentice), reflecta modul ieftin de operare pentru devalizarea SNTR in favoarea capuselor controlate de Ioan Niculae.

Ce se obliga Astra Sport

– Sa cumpere, pe toata durata contractului (pana la sfarsitul acestui an), cate 10 milioane de tigari pe luna (500.000 de pachete) la pret de fabrica +5,5% comision–capusa-, pe care sa le desfaca, prin revanzare, in nume si in cont propriu.

– Sa depuna toate eforturile si sa urmareasca cresterea segmentului de piata ocupat cu aceste produse – Carpati, Snagov si Marasesti.

– Sa vanda prin distributie proprie cel putin 50% din marfa.

Cine este InterAction

Interaction, asa-zis distribuitor al SNTR, este in fapt o capusa, un simplu comisionar care, cu doar cativa angajati, obtine venituri de zeci, chiar sute de miliarde. O firma care este numita de Ministerul Agriculturii (care detine 47% din actiunile SNTR) -distribuitor-, cu toate ca aceasta distribuie numai facturi, nicidecum tigari, activitate de care se ocupa tot adevaratii comercianti. Dar cu ajutorul careia, tinand cont ca adevarata distributie are loc la momentul in care tigarile ies pe poarta fabricii insotite de facturi InterAction, adaosul pe intreg lantul de distributie scade de la 20% la numai 13,75%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.