Standardele și termenii de creditare în cazul companiilor au devenit mai restrictive în trimestrul trei al acestui an, iar așteptările băncilor sunt de accentuare a înăspririi acestora în ultimul trimestru, în special în ceea ce privește creditele pe termen lung. "Standardele de creditare au devenit mai restrictive. Așteptările pentru trimestrul patru sunt de accentuare a înăspririi standardelor, în special la creditele pe termen lung. În structură, IMM-urile au înregistrat o înăsprire a standardelor de creditare mai accentuată decât în cazul companiilor mari, tendință evidențiată încă din trimestrul doi", potrivit sondajului realizat de BNR în rândul instituțiilor de credit.
Factorii care au contribuit, în opinia băncilor, la această situație sunt așteptările privind situația economică generală, riscul asociat colateralului sau garanției solicitate, riscul asociat industriei în care activează compania și deciziile de politică monetară ale BNR.
Potrivit sondajului, bancherii sunt de părere că riscurile asociate companiilor sunt în creștere, inclusiv pentru corporații. Aceste evoluții se corelează cu cele înregistrate în zona euro, unde percepția negativă asupra riscului de credit s-a declanșat încă de anul trecut.
În ceea ce privește termenii pentru contractele de creditare, se poate observa o înăsprire accentuată a acestora. Astfel, cerințele de colateral/garanții au fost revizuite considerabil în ultimele două trimestre, în sensul unei precauții sporite. Costurile creditării altele decât dobânzile au crescut într-o măsură mai mare comparativ cu trimestrele anterioare, prima solicitată pentru creditele mai riscante s-a mărit, iar spread-ul ratei medii de dobândă a creditului față de rata ROBOR (rata medie a dobânzii pentru împrumuturile în lei acordate pe piața interbancară) a crescut.
De asemenea, plafonul maxim pentru valoarea creditului a scăzut, clauzele contractuale au devenit mai restrictive și scadența maximă de acordare a creditelor a fost diminuată.
În același timp, cererea de credite noi (exclusiv variațiile sezoniere) s-a temperat, menținându-se aproximativ neschimbată față de trimestrul anterior, dar sub așteptările din trimestrul doi. În structură, evoluția cererii nete de credite a fost asemănătoare cu dinamica la nivel agregat, cu o excepție în cazul creditelor pe termen scurt acordate IMM-urilor, care au înregistrat o ușoară scădere.
Așteptările băncilor pentru ultimul trimestru arată că cererea pentru credite pe termen lung va fi în scădere din cauza evoluțiilor nefavorabile ale dobânzilor, în timp ce pentru cele pe termen scurt va rămâne nemodificată, urmare a menținerii nevoilor de finanțare.
Creditul neguvernamental acordat de instituțiile de credit s-a redus în luna octombrie cu 0,6 la sută față de septembrie, în condițiile în care împrumuturile în lei au avansat cu 0,6% (-0,4% în termeni reali), iar cele în valută, exprimat în monedă națională, au scăzut cu 1,5%.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane