Acasă Economic-Financiar Statul a vândut integral pachetul de 15% din Transgaz, pentru 72 milioane...

Statul a vândut integral pachetul de 15% din Transgaz, pentru 72 milioane euro

DISTRIBUIȚI

Statul a transferat întreg pachetul de 15% din acțiunile Transgaz (TGN) scos la vânzare prin ofertă secundară pe Bursă, obținând 315 milioane lei (72 milioane de euro), a declarat miercuri, într-o conferință de presă la BVB, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță.
"Prețul la care s-a adjudecat este de 179 lei pe acțiune, ceea ce ne permite să încasăm 72 milioane euro. Este baza de pornire pentru celelate privatizări pe care le vom avea în acest mod", a afirmat Niță.
Comparativ cu prețul de la închiderea de marți, de 197 lei, investitorii instituționali au cumpărat titlurile cu un discount de 9,13%.
Niță a spus că această ofertă publică secundară este un succes și "un bun început" pentru alte listări ale pachetelor minoritare din companiile de stat.
"Așa cum anticipam, aseară s-a finalizat subscrierea la oferta noastră la Transgaz. Am avut o suprasubscriere, suntem mulțumiți de listare, este un success. Este un început bun pentru procesul de privatizare a pachetelor minoritare din companiile de stat și pentru piața de capital. Să fie clar pentru toți cei care îmi tot găsesc tot felul de chichițe, vor mai urma privatizări", a mai spus Niță.
Oferta a fost suprasubscrisă pe toate cele trei tranșe, iar investitorii străini au cumpărat 70% din titlurile scoase la vânzare.
"Este un început încurajator, care arată că atunci când există o ofertă atractivă piața de capital din România dispune de suficientă lichiditate. Piața de capital românească avea nevoie de o poveste de success, iar listarea secundară a Transgaz a venit la momentul potrivit, ca o gura de aer proaspăt. Cred, însă, că efectele pozitive le vom simți mai bine odată cu următoarele listări. Sper ca acestea vor descătușa energiile latente de pe piața locală de capital și vor reda încrederea că Bursa de Valori este o alternativă viabilă pentru companiile solide, dornice de finanțare", a declarat Lucian Anghel, președintele CA al BVB.
Oferta a fost lansată la un preț minim de 171 lei/titlu și unul maxim de 230 lei/titlu, astfel că statul putea încasa între aproximativ 300 milioane lei (68 milioane euro) și 404,7 milioane lei (91 milioane euro) pentru pachetul respectiv.

Dan Marin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.