Home Economic-Financiar Taxele vamale la carnea de porc se maresc in avans

Taxele vamale la carnea de porc se maresc in avans

DISTRIBUIŢI

Romania va introduce, cel mai probabil incepind cu 1 mai, masuri de salvgardare pentru importurile de carne de porc din Polonia, a anuntat Seful Departamentului de Comert Exterior ( DCE), Eugen Dijmarescu. -Este vorba de adoptarea unei contramasuri vizavi de decizia statului polonez de a introduce subventii la exporturile de carne de porc. Masura de salvgardare are scopul de a limita importurile de produse subventionate si de a proteja in acest fel piata interna-, a explicat dl Dijmarescu. Practic, incepind cu data de 1 mai, taxele vamale pentru importurile de carne de porc din Polonia vor fi majorate de la 20%, in prezent, la 45%. Tot de la acel moment, se va reveni la regimul normal de taxare a importurilor din Uniunea Europeana si tarile CEFTA. -In vara anului trecut s-a stabilit ca pe o perioada limitata, respectiv pana la 1 iulie 2003, sa se aplice taxe vamale de 20% pentru importurile de carne de porc de pe piata europeana si cea a tarilor CEFTA. Revenirea la sistemul normal de taxare se va devansa cu doua luni, astfel ca, incepind cu luna mai, taxele vamale pentru importurile din UE ajung din nou la 45%, iar cele pentru importurile din tarile CEFTA la 25%, cu exceptia Poloniei-, a declarat Seful DCE.

Dl Dijmarescu a precizat ca solicitarile de majorare a taxelor vamale au fost inaintate in urma cu doua luni. -Ne-am opus pana cand Ministerul Agriculturii, producatorii si procesatorii au ajuns la un punct de vedere comun. Decizia de devansare a datei la care se revine la sistemul normal de taxare a fost adoptata in urma discutiilor cu ministrul agriculturii, Ilie Sarbu, si secretarul de stat, Petre Daea-, a afirmat oficialul DCE. Domnia sa a mai subliniat ca astfel de masurile de sprijinire a producatorilor interni se impuneau in contextul in care preturile utilitatilor s-au majorat (apa, energie electrica), nivelul salariului minim pe economie a fost ridicat, toate aceste cresteri regasindu-se in costurile producatorilor. Seful DCE sustine ca producatorii autohtoni nu au primit compensatii pe masura acestor cresteri a costurilor, astfel ca treptat si-au pierdut din competitivitate. Masura de majorare a taxelor vamale la importurile de carne de porc nu va afecta consumatorii de pe piata interna, sustine dl Dijmarescu, avand in vedere ca producatorii de carne si procesatorii s-au angajat sa nu creasca preturile. -Am solicitat expres ca preturile pe piata interna sa nu fie majorate dupa cresterea taxelor vamale, iar producatorii si procesatorii s-au angajat ca vor respecta acesta conditie-, sustine oficialul DCE.

In ceea ce priveste masura de salvgardare impusa importurilor de carne din Polonia, reprezentantul DCE a aratat ca aceasta are un caracter temporar, pana la sfarsitul anului 2003. La inceputul acestui an, statul polonez a luat decizia de a acorda subventii exportatorilor de 0,56 euro pe kilogramul de carne de porc exportat. -In decurs de trei luni, importurile de carne de porc din Polonia au ajuns sa reprezinte 30% (3.500 tone) din totalul importurilor de astfel de produse de pe piata romaneasca-. Practic, importurile din Polonia au reprezentat, in aceasta perioada, jumatate din totalul importurilor de carne de porc realizate in 2002 si aproape intregul volum de carne de porc importat din aceasta zona, in 2001. Reactii similare au avut si alte tari, printre care Cehia, care isi protejeaza piata fata de importurile de carne din Polonia, instituind o taxa de 25%.

Dijmarescu a avertizat producatorii autohtoni ca procesul de liberalizare a comertului cu produse agricole cu UE continua, iar unele taxe vamale vor fi mai mici de anul viitor. -Din urmatorul semestru, vom discuta cu UE o noua negociere vizand liberalizarea comertului cu produse agricole de baza-, a afirmat seful DCE. Aminitim ca de la 1 aprilie 2003 a intrat in vigoare Protocolul Aditional la Acordul European, ce prevede toate concesiile comerciale existente in comertul bilateral cu produse agricole.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.