Acasă Economic-Financiar Uleiul s-ar putea ieftini cu 3.000 de lei

Uleiul s-ar putea ieftini cu 3.000 de lei

DISTRIBUIȚI

Pretul uleiului ar putea sa scada din toamna cu circa 2.500-3.000 de lei, in conditiile in care estimarile productiei de floarea-soarelui pentru acest an indica o cifra record de 1,48 milioane tone.

Anuntul a fost facut ieri de ministrul agriculturii, Ilie Sarbu. El a precizat ca aceasta scadere a pretului a fost propusa in cadrul discutiilor care au avut loc luni, la minister, cu patronatele din ramura. Ieftinirea uleiului este posibila, a subliniat ministrul, ca urmare a productiei mari inregistrate, care va conduce, probabil, la incasarea unor preturi mai mici la seminte decat cele previzionate.

Ilie Sarbu a estimat ca vom putea exporta atat floarea-soarelui, cat si ulei si vom reusi, astfel, sa compensam importurile la grau, unde s-au inregistrat productii slabe, sub necesarul intern. Necesarul de consum intern la floarea-soarelui este de 780.000 tone (respectiv 250.000 tone de ulei), rezultand astfel, din estimarile productiei pe acest an, un surplus de alte 750.000 tone disponibil pentru export. Ministrul Ilie Sarbu a explicat ca exportul ar putea fi realizat si sub forma de ulei, prin prelucrarea semintelor, adica 100.000 tone de ulei, si 450.000 tone de seminte de floarea-soarelui.

In acest an a fost insamantata cu floarea-soarelui o suprafata de 1,18 milioane de hectare, mai mult cu peste 200.000 ha fata de anul trecut, productia medie estimata a fi obtinuta fiind de 1.258 kg/ha.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.