Acasă Economic-Financiar Un român dă în judecată BCR, acuzând o fraudă de 4,5 milioane...

Un român dă în judecată BCR, acuzând o fraudă de 4,5 milioane de euro!

DISTRIBUIȚI

Gheorghe Andrișan, cetățean român stabilit în Olanda, a sesizat Justiția cu privire la dispariția a 4,5 milioane de euro din fondurile europene derulate prin BCR și acordate prin programul PHARE 2000 – Coeziune Socială, subcomponenta B2, "Linie credite pentru IMM-uri". Din cercetarea sa reiese că cele 4,5 milioane de euro nu se regăsesc nicăieri, iar acordarea finanțărilor PHARE s-a făcut în unele cazuri în baza unui sistem corupt și clientelar pe care acum, prin intemediul avocaților, îl va aduce în Justiție, în cadrul unuia din cele mai mari procese desfășurate în România împotriva BCR, iar cazul va intra și în analiza OLAF.

În anul 2001, inginerul Gheorghe Andrișan a încercat să pună pe picioare o afacere în domeniul IT, prin locurile sale natale din Bucovina, prin firma Intellect SRL. Proiectul se referea la o platformă informatică pentru instruire on-line, noutate tehnică la acel moment în România, după un model luat din piața S.U.A. A fost întocmit un proiect pentru obținerea unui supliment necesar de finanțare, în cadrul programului PHARE 2000. Proiectul a fost acceptat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est, într-o primă fază, fiind introdus în Raportul acesteia către Delegația Comisiei Europene la București, pentru aprobarea finală.
După puțin timp, Raportul a fost înapoiat "pentru refacere", fapt contrar regulilor europene, cu indicația "șoptită la ureche" ca acel proiect să fie scos de pe listă. Lucru care s-a și întâmplat, astfel că, până la urmă, proiectul a fost respins. Sesizând necorelarea unor informații referitoare la cazul său, Gheorghe Andrișan a depistat mai multe nereguli.
De altfel, șeful Delegației, Jonathan Scheele, a declarat, într-o scurtă discuție cu presa, că la baza respingerii proiectului a stat "o eroare umană".

Cum au dispărut 4,5 milioane de euro din Fondurile Phare

Gheorghe Andrișan a continuat totuși să urmărească site-urile instituțiilor care s-au ocupat cu derularea programului PHARE. În cadrul subcomponentei B2-linie credite pentru IMM-uri (cod RO007.02.02.02) totalul finanțărilor acordate din fonduri PHARE, conform listei de proiecte publicată pe site-ul BCR (banca aleasă să deruleze subcomponenta amintită) în august 2003, era de 6,8 milioane euro, în timp ce suma acordată băncii pentru derularea subprogramului a fost de 11,382 milioane euro.
După câteva luni, pe același site a apărut informația că BCR a acordat întreaga sumă alocată, însă fără a mai fi publicată o altă listă cu noi proiecte finanțate, așa cum o cer regulamentele Comisiei Europene.
Informația că totalitatea fondurilor a fost acordată a apărut și în Raportul BCR din anul 2004, precum și într-o broșură editată de Comisia Europeană în aprilie 2005. Dar nicăieri nu au apărut restul de proiecte care au fost finanțate cu diferența de 4,5 milioane de euro. Aceasta a fost o procedură ilegală, în contradicție cu cerințele europene. Tocmai de aceea, Andrișan a decis să se îndrepte în Justiție împotriva BCR, sperând că doar astfel va putea determina conducerea băncii să explice cum s-au evaporat 4,5 milioane de euro din banii europeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.