Acasă Educație Abandonul a devenit o problema deosebita in Educatie

Abandonul a devenit o problema deosebita in Educatie

DISTRIBUIȚI

Peste 400 de botosaneni, absolventi de gimnaziu, nu se mai regasesc, in acest an scolar, in nici o forma de invatamant. Dintr-o situatie intocmita de Inspectoratul Scolar Judetean cu privire la realizarea planului de scolarizare pentru anul 2003/2004, rezulta ca 405 absolventi de clasa a VIII-a nu au fost prinsi in nici o forma de invatamant pentru ca au depasit 18 ani, varsta maxima de scolarizare pentru invatamantul de zi, sau au refuzat sa-si continue studiile. Cu toate acestea, rata de cuprindere a absolventilor clasei a VIII-a, promotia 2002/2003 in clasa a IX-a este – in actualul an scolar – 94,47%, cu circa 10 procente mai mare decat anul trecut.

Daca in licee au fost ocupate toate locurile, scolile de arte si meserii ar mai fi putut instrui, pe langa cei 3.510 inscrisi la inceputul anului, inca 630 de copii. 225 dintre acestia se regasesc in invatamantul privat, iar restul este reprezentat de cei care au renuntat la scoala. -Elevii care nu au depasit varsta de scolarizare se pot inscrie la scoala, intr-o forma de invatamant, anul viitor-, a declarat Constantin Paraschivescu, inspector general adjunct al ISJ.

Nici planul de scolarizare in invatamantul primar nu a -batut – cu cel realizat, care a fost de 92,10%. Diferenta de 1.504 elevi dintre cifra planificata si cea realizata este reprezentata, conform specialistilor ISJ, de copiii de sase ani care au preferat sa mai stea un an la gradinita. Cele 4,5 procente care au ramas neacoperite in invatamantul gimnazial sunt explicate prin coeficientul de repetentie, abandon scolar si transferari, care nu au fost luate in calcul la intocmirea planului de scolarizare.

Conducerea ISJ estimeaza ca rata de cuprindere a absolventilor clasei a VIII-a in invatamantul obligatoriu postgimnazial se va imbunatati anul viitor, prin intensificarea actiunilor de consiliere si orientare scolara si profesionala in randul viitorilor absolventi, prin adoptarea unor masuri de restructurare a retelei scolare, dar si prin acordarea facilitatilor legale elevilor care provin din familii cu venituri modeste sau care se deplaseaza la unitati scolare departate de domiciliul lor.

Rata de abandon scolar a fost, in anul 2002/2003, de 0,22% la invatamantul primar si 1,20% la invatamantul gimnazial.

L. Lupascu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.