Acasă Educație Adolescenti in clasa a III-a

Adolescenti in clasa a III-a

DISTRIBUIȚI

De aproape trei ani, la nivelul Ploiestiului au fost infiintate clasele de alfabetizare, acestea functionand in unitati scolare din zonele populate in majoritate de rromi (scolile 13, 16 si 19). Desi, la inceput, aceste clase au fost privite cu scepticism, cei direct implicati au dovedit o buna deschidere fata de acest fenomen. De la profesori – care credeau ca asa cum elevii au abandonat, initial, scoala, asa o vor abandona si de aceasta data, si pana la elevi – care se temeau ca vor fi tratati ca niste -intarziati-, practica a dovedit ca in orice actiune trebuie sa existe, mai intai de toate, vointa.

La Scoala nr. 13 din Ploiesti, -alfabetizatii- au ajuns, deja, in clasa a III-a. Zilnic, in clasa se afla cel putin 12 elevi. Constiinta ii determina, pe cei mai multi, sa faca abstractie atat de saracie, cat si de dificultatea de a merge, la varstele pe care le au, in clasa a III-a. Trebuie mentionat faptul ca -veterana- clasei are 15 ani, si nu ii este deloc rusine cu varsta ei. La varsta ei, tinerii sunt, deja, la liceu. -Suntem aici sa invatam, sa ne reparam niste greseli pe care le-am facut cand eram mici. Am gresit abandonand scoala, acum platim-, spun tinerii.

-Se spune despre elevii de la alfabetizare ca sunt vandali. Ca sunt mari si nu pot fi stapaniti. Este o mare greseala. Ei inteleg, de fapt, ca scoala este scoala, ca orice bun al scolii trebuie protejat-, ii lauda directorul unitatii, prof. Aurel Ilie. La momentul vizitei noastre, copiii aveau -matematica-. Fiecare lucra, pe cont propriu, o problema care implica faptul ca Ana are cateva mere. La final, ei trebuiau sa afle cate mere ii raman Anei dupa ce aceasta le impartea cu cativa prieteni. Concentrare mare, din toate directiile. Nimeni nu misca, nimeni nu sufla.

-Sa fii invatator la o clasa de alfabetizare nu este atat de dificil pe cat pare. Intr-un fel discuti cu un copil de noua ani, cat au elevii din invatamantul de masa cand sunt in clasa a III-a, si altfel discuti cu elevii mei. Eu ii consider, inainte de toate, oameni maturi. Nu se plange nimeni ca le dau multe teme pentru acasa, nu este cazul sa-i controlez la teme. Vin ei, din proprie initiativa, si ma roaga sa le explic ce nu au inteles-, mentioneaza invatatoarea lor, Ramona Mihai. Remarca, lansata in fata intregii clase, a luminat si mai mult fetele -scolerilor-; fiecare dintre ei asteapta sa fie si el/ea un om realizat…

Iulia Alexandrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.