Acasă Educație Conducerea Universității din București se alătură demersului Universității ‘Babeș Bolyai’ din Cluj-Napoca

Conducerea Universității din București se alătură demersului Universității ‘Babeș Bolyai’ din Cluj-Napoca

DISTRIBUIȚI

Având în vedere măsurile controversate luate de ministrul Valentin Popa, care au afectat grav sistemul de învățământ superior din România, reprezentanții conducerii Universității din București solicită demiterea ministrului Educației, Valentin Popa.

Preluăm, anexat acestui comunicat, textul scrisorii deschise adresate de Universitatea ‘Babeș Bolyai’ coaliției de guvernare și premierului României, prin care solicită demiterea sau demisia ministrului Educației Naționale.

În ceea ce privește alocarea cifrei de școlarizare pentru anul universitar 2018 — 2019, precizăm că Universitatea din București a înaintat plângere prealabilă la adresa Ministerului Educației Naționale, prin care solicită revocarea / anularea deciziei acestuia ‘pentru motive de nelegalitate’, precum și ‘emiterea unui nou act administrativ privind alocarea pentru Universitatea din București a unui număr de locuri / granturi finanțate de la bugetul de stat pentru cele trei cicluri universitare de licență, masterat și doctorat, care să fie cel puțin egal cu numărul de locuri alocat pentru anul universitar 2017 — 2018’. Universitatea din București a inițiat, astfel, acțiunea în instanță în ceea ce privește actul emis de ministrul Valentin Popa.

Reamintim, comunitatea universitară a UB se află în grevă japoneză din data de 18 aprilie. Mai mult, Universitatea din București a lansat recent un apel public prin care propune o serie de soluții destinate îmbunătățirii sistemului de învățământ universitar și consolidării ariei europene a educației.

Universitatea din București își menține poziția publică prin care solicită dialog între actorii relevanți la nivel național și internațional, măsuri concrete și ferme menite să ducă la un sistem de educație de calitate, să asigure independența mediului academic față de ingerințele politicului și consolidarea ariei europene a educației.

*** Scrisoare deschisă către Coaliția de guvernare și Premierul României

Stimată Doamnă Prim-Ministru,

Stimați membri ai Coaliției de guvernare,

Am încercat, în ultimele săptămâni, să-l determinăm pe domnul ministru al educației naționale — prin răspunsuri oficiale directe și publice, scrisori deschise, inclusiv printr-o grevă japoneză — să înțeleagă erorile pe care le-a făcut în procesul de alocare a locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019 către universitățile tradiționale din marile centre academice ale țării. Așa cum am arătat în luările noastre de poziție, este vorba atât despre erori tehnice (spre exemplu, alocare bazată pe analize vechi de peste 10 ani, interpretări eronate ale analizelor Băncii Mondiale), cât și despre erori de strategie (afectând singura zonă de competitivitate internațională a mediului academic românesc — nivelurile de master/ doctorat — și reducând șansa tinerilor din mediile defavorizate și din mediul rural de a ajunge la universitățile din marile orașe ale țării). Prin astfel de politici se condamnă pe termen lung competitivitatea mediului academic românesc în aria europeană a educației și a cercetării, cu impact negativ asupra dezvoltării țării.

Am primit, în schimb, pseudoexplicații bazate pe motivații vetuste și pe date eronate sau expirate, prezentate însă cu un curaj și o siguranță incredibile, făcându-ne astfel să ne îngrijorăm serios cu privire la responsabilitatea celor care le-au oferit.

Este clar că nu avem un partener de dialog în persoana domnului ministru, valorile, viziunea și angajamentul academic ale Universității Babeș-Bolyai pentru societatea românească fiind incompatibile cu cele ale ministrului actual.

În consecință, suntem datori societății românești să solicităm public demisia sau demiterea acestui domn ministru al educației naționale. Noi vom continua să avem poziții publice prin care să apărăm — atât cât se poate în acest context politic nefast pentru mediul academic românesc — normalitatea academică și, astfel, șansa de dezvoltare a țării. Cu siguranță, când la Minister va reveni o personalitate academică și/ sau politică deschisă înțelegerii mediului universitar românesc și internațional și rolului acestuia în dezvoltarea țării, aceste derapaje vor fi corectate. Dorința de stimulare a performanței în învățământul superior — afirmată de domnul ministru — este incompatibilă cu sancționarea celor mai vechi, mai mari și mai bine plasate universități din România în clasamentele internaționale, adică a universităților care aduc prestigiu și recunoaștere mondială școlii românești contemporane.

Conducerea Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

1 COMENTARIU

  1. CE ATATA AGITATIE? CAPII UNIVERSITATILOR CASTIGA ENORM, A SE VEDEA TOV. POP.
    SE VOR INSCRIE TOTI IN PARTID SI FOR PUPA MANA SEFULUI.
    IN CURAND SPAGA SI MITA DEVIN OBLIGATORIE, SE OCUPA TOT PARTIDUL.
    CERUL VA FI LIMITA. CINE INDRAZNESTE SA RIDICE GLASUL VA FACE PARNAIE.
    SA CRAPE DE NECAZ ENGLEJI SI SUDEJI EXCELENTEI SALE, PROFESORUL, DOCTORUL, MINISTRUL J.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.