Acasă Actualitate Avocatul Poporului s-a sesizat pentru că Institutul de oncologie din Iași nu...

Avocatul Poporului s-a sesizat pentru că Institutul de oncologie din Iași nu poate cumpăra citostatice de la Unifarm

DISTRIBUIȚI

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul absenței medicamentelor citostatice la Institutul Regional de Oncologie Iași.

Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 34 din Constituția României privind dreptul la ocrotirea sănătății.

Ziarul de Iași a publicat, în 11 aprilie 2018, articolul intitulat ‘Criză de citostatic din cauza prețului mare’, în care se relata faptul că la Institutul Regional de Oncologie Iași nu mai este bleomicină, deși Unifarm îl are pe stoc. Spitalul poate să-l achiziționeze numai la prețul de 45 de lei, iar Unifarm îl are la 99 de lei.

‘Institutul Regional de Oncologie Iași (IRO) nu mai are pe stoc bleomicină, citostatic folosit pentru tratamentul bolnavilor cu cancere localizate la nivelului capului, gâtului colului uterin și organelor genitale. Produsul lipsește din motive birocratice, după cum a explicat Mirela Grosu, managerul IRO. Potrivit conducerii institutului, produsul nu lipsește din țară, se regăsește în stocurile Unifarm, însă la un preț mai mare decât cel stabilit de Ministerul Sănătății. În consecință, institutul ieșean nu poate achiziționa produsul. Directorul Institutului a subliniat că, în cazul în care bolnavii internați în institut fac rost din străinătate de produs, unitatea spitalicească le decontează contravaloarea în baza facturilor doveditoare. Decontul se face însă din fondurile proprii ale spitalului, întrucât Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu decontează facturi fiscale de la furnizori cu care nu se află în contract.’

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.