Acasă Actualitate Codruța Kovesi a radiografiat azi corupția din sănătate: 58% în România față...

Codruța Kovesi a radiografiat azi corupția din sănătate: 58% în România față de 25% în UE

DISTRIBUIȚI

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a precizat, marți, că în sistemul medical șpăgile sunt mult mai mari decât în alte domenii și au fost identificați chiar și manageri de spitale care luau mită de 1,2 milioane de euro.

„Este un raport Eurobarometru privind corupţia, publicat în octombrie 2017. În acest raport, 68% dintre repondenţii români percep corupţia ca fiind unul din fenomenele care le afectează viaţa de zi cu zi. Acest procentaj de 68% a poziţionat România pe primul loc în topul ţărilor Uniunii Europene în ceea ce priveşte percepţia corupţiei în viaţa zilnică. La nivelul Uniunii Europene, cei care consideră că viaţa de zi cu zi le este afectată de corupţie reprezintă doar 25%”, a declarat Kovesi.

Ea a adăugat, citând acelaşi studiu, că în cazul României sistemul de sănătate a fost menţionat de 58% dintre cei chestionaţi ca domeniul cel mai afectat de corupţie, faţă de doar 31% la nivelul Uniunii Europene.

„Corupţia în sistemul public de sănătate se traduce în costuri suportate de pacienţi, în mod direct, pentru că suportă din buzunarul lor, sau în mod indirect, pentru că este afectat şi este prejudiciat bugetul asigurărilor sociale. De multe ori am constatat, în anchetele noastre, că acel cost suplimentar, pe care firmele private îl plătesc cu titlu de mită, se reflectă în calitatea şi preţul serviciilor de care beneficiază cetăţenii”, a mai spus şefa DNA.

„O primă concuzie este că s-au identificat cinci domenii de corupție în sistemul de sănătate. Atunci când vorbim de sistemul de sănătate identificăm corupție în achizițiile publice, în serviciile medicale, în bugetarea unităților spitalicești, în accesul personalului în sistemul medical și nu în ultimul rând în autorizarea farmaciilor.Când vorbim de achizițiile publice, de obicei au fost pretinse și primite procente cuprinse între 5 și 20 % din valoarea facturilor. Atunci când vorbim de procentul mitei putem constata din investigațiile DNA că în domeniul sănătății pare că procentul este mult mai mare față de alte domenii, cum este infrastructura, unde de obicei este 2 % sau achiziții publice unde procentul este între 10 și 15 %. De obicei mita se dă direct managerului sau este mascată prin plata unor servicii fictive de consultanță, către firme care sunt controlate de managerii de spital prin alte firme, care sunt în legătură cu aceși manageri.. Am constatat că sunt înființate și firme offshore pentru a ascunde mita”, a spus Kovesi.”

4 COMENTARII

  1. Toti medicii iau spagi consistente , unii sunt multimilionari in euro , ex. Dr Bradisteanu , nici nu mai stie citi bani are . De la portar , infirmiera , sora , asistenta ,medic , toti asteapta plicul ,de nu dai esti pierdut. Cu stima , Miron.

  2. Primul comentator are perfecta dreptate,referitor la medicul Bradisteanu.Sunt si exceptii, insa.Am intalnit un medic , se numeste Grecu , de la Univesitar Bucuresti.Este tanar , profesionist in adevaratul sens al cuvantului.Nu a vrut sa auda nici de un cadou simbolic, o icoana.Felicitari domnule doctor !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.