Home Educație Deschidere grandioasă a anului universitar 2015-2016 la UMF Iași

Deschidere grandioasă a anului universitar 2015-2016 la UMF Iași

DISTRIBUIŢI

Luni, 28 septembrie 2015, începând cu ora 17.00, în Piața Națiunii (esplanada UMF), va avea loc Ceremonia de Deschidere a anului universitar 2015 — 2016 a Universității de Medicină și Farmacie ‘Grigore T. Popa’ din Iași.

Festivitatea de deschidere, care va sublinia poziția universității de medicină ieșene de lider național în domeniul învățământului superior medical precum și expunerea internațională a acesteia, va include mesajele rectorului UMF, prof. dr. Dragoș Pieptu, și ale invitaților speciali precum și premierea studenților care s-au remarcat anul universitar trecut prin rezultate deosebite.

Festivitatea de deschidere va fi urmată de concertul extraordinar în aer liber ‘Sounds of Life’, cu invitați speciali și compoziții muzicale celebre. Soprana Irina Iordăchescu și tenorul de origine mexicană Hector Lopez vor fi prezenți pe scenă într-un spectacol de excepție realizat de Orchestra Română de Tineret, sub bagheta dirijorului Sabin Păutza.

Concertul prilejuit de lansarea anului universitar este realizat cu participarea Corului academic ‘Gavriil Musicescu’ al Filarmonicii Moldova Iași, dirijor Doru Morariu.

Devenită deja tradiție în calendarul evenimentelor de anvergură ale Iașului, ceremonia de deschidere a anului universitar 2015-2016 la Universitatea de Medicină și Farmacie se va încheia la ora 20.00 cu un foc de artificii.

Ceremonia va fi transmisă online pe platforma de e-learning a UMF www.umfiasi.ro

Declarații:

Dirijorul Sabin Păutza: ‘Orchestra Română de Tineret este cea mai bună orchestră a României din toate timpurile. Acești tineri cântă de parcă ar fi viața lor în joc. Au un entuziasm pe care nu îl găsim nici măcar la orchestre mari din lumea aceasta, sunt adevărați profesioniști. Pe 28 septembrie mi se oferă ocazia să îi dirijez pentru prima oară în concertul de la Iași care a devenit deja o tradiție în deschiderea anului universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Grigore T. Popă’. Este o premieră, un eveniment cu adevărat deosebit, așteptat de mii de oameni. Acest concert este cu adevărat special și prin colaborarea Corului academic ‘Gavriil Musicescu’ al Filarmonicii Moldova Iași și participarea unor mari soliști precum soprana Irina Iordăchescu și a tenorul Hector Lopez’

Dirijor Doru Morariu, Corul Academic ‘Gavriil Musicescu’ al Filarmonicii Moldova Iași: ‘Ne bucurăm că  în acest an am fost onorați cu invitația de a participa la deschiderea anului universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Grigore T. Popa’ Iași. Este pentru a doua oară când participăm și sper să participăm an de an pentru că aceasta este o manifestare deosebită pentru unul dintre cele mai mari centre universitare din țară. Ne bucurăm să fim alături de orchestra Română de Tineret, sub bagheta dirijorului Sabin Păutza.’

Soprana Irina Iordăchescu: ‘Tatăl meu, baritonul Dan Iordăchescu, a petrecut mare parte din copilăria și studenția să la Iași și de câte ori avea ocazia să vorbească despre acest oraș, o făcea cu emoție în glas și multă nostalgie. Eu cânt deja la Iași în fiecare an de foarte mult timp și revin aici cu multă bucurie, cu o emoție extraordinară, ca un fel de întoarcere acasă, cu sentimentul ciudat ca într-un fel și tata se întoarce, prin mine, acasă. Toate colaborările mele cu instituțiile de gen, și nu numai, din acest minunat oraș, s-au petrecut într-o atmosferă specială, alături de dirijori, instrumentiști și artiști lirici, fie ei soliști sau membri ai corurilor, de excepție!

Amintirile care mă leagă sufletește de Iași sunt prețioase și știu că vor continua să se adune multe de-a lungul vieții mele, ca și acest eveniment extrem de important și așteptat an de an de către publicul din Iași, concertul ‘Sounds of Life’ organizat de către Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Grigore T. Popa’ din Iași alături de producătorul general ABplus Events.

Cânt iar alături de colegul meu, tenorul Hector Lopez, am mai cântat alături de Orchestra Română de Tineret dar și alături de Corul academic ‘Gavriil Musicescu’ al Filarmonicii Moldova Iași, dirijor Doru Morariu. Pentru prima oară însă voi cânta sub bagheta dirijorului Sabin Păutza și aștept această primă întâlnire muzicală cu bucurie, la fel cum aștept și reîntâlnirea mea cu publicul din Iași, de această dată mai numeros și mai divers, fiind vorba de un concert în aer liber.

Va fi o experiență extraordinară, într-o seară când multe suflete își vor uni emoțiile și energiile într-o mare sărbătoare a muzicii și culturii!’

Marin Cazacu, manager al Orchestrei Române de Tineret: ‘După concertele extraordinare susținute la Milano, Bolzano, Ruse, Berlin, Roma, Strasbourg, Paris, Ravello, Aix en Provence și foarte recent în deschiderea Festivalului Internațional ‘G. Enescu’ de la București, Orchestra Romană de Tineret este Onorată să participe la cea mai spectaculoasă deschidere de an universitar din România, organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Grigore T. Popa’.

Tinerii muzicieni români, majoritatea studenți selectați dintre cei mai buni la nivel național,  vor  concerta pentru  prima dată la Iași, în inima Moldovei, urmând ca în luna octombrie să concerteze la Cluj Napoca și Viena. Socotită ‘un exemplu pentru orchestrele de top mondial’ și o îmbinare fericită între entuziasmul tineresc cu măiestria interpretativă, Orchestra Romană de Tineret  mulțumește organizatorilor pentru invitație. Pentru mine ca fondator și manager al Orchestrei este o mare bucurie să prezint ‘această bijuterie a vieții muzicale românești’ publicului ieșean la unul dintre cele mai prestigioase evenimente în aer liber.’

Departamentul de Comunicare și Marketing Universitar

Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Grigore T. Popa’ Iași

***

Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Grigore T. Popa’ din Iași a fost fondată în 1879, fiind una dintre cele mai vechi instituții de învățământ superior din România. UMF Iași face parte din Grupul celor 12 Universități de Educație și Cercetare Avansată. Dintre cei 11.922 de studenți, masteranzi și doctoranzi ai săi (9.110 studenți, 297 masteranzi, 309 doctoranzi și 2.206 rezidenți), 2.814 provin din 69 de țări altele decât România, ceea ce face Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Grigore T. Popa’ din Iași cea mai cosmopolită instituție de învățământ superior din estul Europei.

Raportul de evaluare din 2013 al European University Association (EUA) — Instituțional Evaluation Programme (IEP) califică Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Grigore T. Popa’ drept lider regional și național în domeniului învățământului superior.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.