Acasă Educație Gimnaziu cu frecventa redusa

Gimnaziu cu frecventa redusa

DISTRIBUIȚI

Curtea Scolii nr. 19 din Sibiu e plina de tineri, cu varste diferite. Multi sunt trecuti deja de varsta adolescentei. Trecatorii iti spun ca e vreo intalnire de 10 ani la scoala. Nu stiu ca, de fapt, tinerii vor intra in banci pentru a-si completa studiile. N-au terminat inca ciclul gimnazial, din diferite motive. Peste 150 de elevi -intarziati- studiaza la cursuri cu frecventa redusa. In fiecare dupa amiaza umplu cinci clase din incinta Scolii nr. 19 din Sibiu. E singura institutie de invatamant din judet care organizeaza astfel de ore.

Gimnaziul e obligatoriu in Romania. Exista insa situatii in care cei mici se vad nevoiti sa renunte la frecventarea cursurilor. Motivele sunt diverse: unii au probleme de sanatate, altii si-au urmat parintii in strainatate si au intrerupt studiile. Mai sunt cei care au terminat o scoala speciala sau, de cele mai multe ori, copiii care au intrat in abandon scolar din cauza problemelor financiare. Pentru ca societatea sa le recunoasca drepturile, sunt nevoiti sa termine opt clase. Se reintorc in banci, la Scoala Generala nr. 19.

La 26 de ani, eleva in a VIII-a

Pentru anul scolar 2002-2003, la cursuri s-au inscris 156 de -tineri invatacei-. Toti au peste 15 ani, varsta la care colegii de generatie invata deja pentru Bacalaureat. La 26 de ani, C.L. a devenit veterana scolii. Este in clasa a VIII-a. -In 1990, parintii mei au plecat in strainatate sa munceasca. Aveam 13 ani. N-am apucat sa imi termin nici clasa a VII-a. Acum imi trebuie gimnaziul. Vreau sa intru si la un liceu. In ziua de azi, chiar trebuie sa ai studii-, considera eleva trecuta de mult de perioada adolescentei.

Programul cursurilor a fost stabilit de Consiliul de Administratie al scolii. -Cursurile scolarilor <intarziati> se desfasoara numai dupa-amiaza, dupa terminarea orelor. Nu afecteaza procesul de invatamant al scolarilor de la zi-, sustine prof. Marieta Patrascu, directorul scolii. La Scoala nr. 19 exista, in acest moment, cinci clase cu elevi -batrani-. Situatia in clase este destul de pestrita. In clasa a VII-a B exista, spre exemplu, 22 de elevi. Au varste diferite. Cei mai tineri au 16 ani. -Batranii- clasei sunt nascuti in 1977. Au 26 de ani.

Examenul de Capacitate, un hop deosebit

Dupa terminarea studiilor gimnaziale, elevul de clasa a VIII-a trebuie sa sustina examenul de Capacitate. La Sibiu, promovabilitatea trece, in medie, de 85%. Pentru cei de la frecventa redusa, situatia nu este la fel de roz. Anul trecut, din 56 de absolventi de clasa a VIII-a, doar doi au reusit sa treaca acest examen.

Ca majoritatea institutiilor de invatamant din judet, conducerea scolii a incheiat un parteneriat cu Comandamentul de Jandarmi si cu Politia Sibiu. Angajati ai acestor institutii asigura paza si linistea in curtea scolii pe toata durata cursurilor. Mereu la datorie, nu s-au confruntat pana acum cu probleme grave. Mai ales ca elevii mai in varsta vin la cursuri abia dupa ora 13.00.

Laurentiu Straut

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.