Acasă Educație Impostorii rămân fără titlurile de doctor

Impostorii rămân fără titlurile de doctor

DISTRIBUIȚI

Universitatea din Bucureşti va retrage titlurile de doctor ale lui Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Lia Olguţa Vasilescu dacă va exista de la anul procedura legislativă care va permite universităţilor să facă asta. Asta susţine rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru într-un interviu pentru Adevărul.

Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Adrian Curaj, a semnat vineri, 11 decembrie 2015, ordinul aferent constituirii grupului de lucru pentru clarificarea cadrului instituţional şi normativ privind controlul calităţii tezelor de doctorat şi aspectele de etică a cercetării ştiinţifice.

Misiunea acestui grup de lucru este aceea de a recredibiliza funcţionarea sistemului de învăţământ superior din România, îndeosebi la nivelul studiilor universitare de doctorat, prin elaborarea unui set coerent de propuneri de amendare a actelor normative aplicabile.

Rectorul Universităţii din Bucureşti a declarat pentru „Adevărul“ că dacă vor avea cadrul legislativ care să permită asta, atunci vor începe procedura de retragere a titlurilor de doctor în cazurile de plagiat dovedite prin analiza oficială a Comisiei de Etică din cadrul universităţii. În momentul de faţă există o analiză oficială în cazul fostului premier Victor Ponta, dar nu şi în cazul fostului ministru de Interne Gabriel Oprea. „De îndată ce legea ne va permite, vom demara procedura de retragere a titlurilor de doctor în cazurile tezelor fraudate. În momentul de faţă avem o analiză oficială a Comisiei de Etică în cazul tezei de doctorat („Curtea Penală Internaţională“) a lui Victor Ponta. În cazul suspiciunilor de plagiat a tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, nu avem o analiză oficială, doar o analiză realizată în nume personal a preşedintelui Comisiei de Etică, Marian Popescu. Când vom şti ce ne va permite legea, vom realiza şi o analiză oficială. Practic, când va exista acest act normativ care ne va permite să facem asta, atunci vom face toate demersurile necesare pentru a retrage titlurile de doctor în cazurile dovedite de plagiat, însă mai întâi să vedem cum arată aceste reguli“, a spus rectorul Mircea Dumitru.

Potrivit aceleiași surse, soarta titlurilor de doctor ale demnitarilor plagiatori va depinde de ce va decide oficial Ministerul Educaţiei, în mult aşteptatul act normativ. „Ar fi normal să fie o investigaţie oficială şi în cazul lui Oprea, dar asta probabil când vom avea un nou cadru legislativ funcţional. În mod normal, odată ce vom şti care este procedura legală, anchetele trebuie reactivate, la fel cum am făcut în cazul lui Ponta. La ora asta însă, încă nu putem retrage niciun titlu de doctor“, a explicat Marian Popescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.