Acasă Educație Lupta fratricida in invatamant

Lupta fratricida in invatamant

DISTRIBUIȚI

Imobilul internatului de la Liceul Agricol din Cluj a ajuns in patrimoniul UBB prin -bunavointa- rectorului Andrei Marga, la acea vreme ministru al educatiei. Ministrul Marga i-a atribuit rectorului Marga un imobil, cedand la schimb un spatiu care nu apartinea universitatii conduse de el.

Problemele internatului dateaza din 1992, an in care Liceul Agricol a pierdut o parte din spatiile de cazare in favoarea nou-infiintatei Scoli Generale nr. 24, care nu avea sediu. Decizia a apartinut inspectorului scolar general din acea vreme, Victor Dragoi.

Anul 1994 le-a adus liceenilor de la Agricol o alta -surpriza-: in loc sa-si recupereze internatul, liceul pierde in intregime imobilul. Noul -locatar-, aceeasi Scoala Generala nr. 24, s-a mutat in cladirea internatului, pe motiv ca sediul sau – pe care in 1992 nu-l avea – este in constructie.

Un ordin -de sus- a dat internatul la UBB

Nici dupa ce au -scapat- de Scoala Generala nr. 24, elevii interni ai Liceului Agricol nu au reusit sa se bucure de camin. Imobilul in care ar fi trebuit sa functioneze internatul a fost atribuit, prin ordin -de sus-, Universitatii -Babes-Bolyai-.

Cladirea – desi compartimentata din constructie in conformitate cu standardele unui camin: incaperi mici, aliniate toate pe acelasi coridor, cu dusuri si spalatoare, absolut inutile procesului didactic universitar – a suscitat interesul ministrului-rector Andrei Marga. In calitate de sef al invatamantului romanesc, el a -negociat- transferul cladirii in patrimoniul Universitatii -Babes-Bolyai-, al carei rector era.

Transfer pe ultima suta de metri

In baza acordului Inspectoratului Scolar, ministrul educatiei, Andrei Marga, a emis pe 10 aprilie 2000 Ordinul nr. 3562, prin care se facea transferul imobilului din administrarea ISJ in patrimoniul UBB, institutie al carei rector era tot el. Imediat dupa emiterea ordinului, conducerea UBB a deschis un proces civil de intabulare a cladirii, proces care inca nu s-a incheiat.

Protocolul semnat intre Andrei Marga si Mariana Dragomir prevede ca, in schimbul internatului de la Liceul Agricol, Universitatea -Babes-Bolyai- sa cedeze in favoarea ISJ etajul intai al Casei Invatatorului, imobil care nu apartinea insa universitatii, aflandu-se doar in administrarea acesteia.

Ordinul ministrului Marga a fost emis cu doar patru zile inainte ca unitatile de invatamant sa treaca in patrimoniul consiliilor locale, in conformitate cu Ordonanta 30/2000. Astfel, in baza acestei ordonante, cladirea este trecuta si in patrimoniul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, aceasta, la randul sau, constituindu-se parte civila in acelasi proces de intabulare.

Potrivit Ministerului Educatiei, ordinul lui Marga nu poate fi anulat atat timp cat este precedat de acordul ISJ.

La Liceul Agricol, din 1.000 de elevi, circa 400 nu sunt clujeni

Cu toate ca peste 40% dintre elevii Liceului Agricol provin din afara Clujului, scoala nu mai are internat. Asta nu pentru ca nu s-ar fi gandit nimeni niciodata la necesitatea existentei unor spatii de cazare, ci pentru ca unii au incercat, si chiar au reusit, sa traga spuza pe placinta lor, lasand astfel liceul fara internat. -Avem peste 1.000 de elevi, din care mai mult de 40% provin din mediul rural. Acum sunt imprastiati in toate internatele Clujului. Tinand cont de faptul ca majoritatea provin din familii foarte sarace, daca am avea internatul nostru, am putea sa-i cazam gratuit-, declara directorul liceului, Zorela Craciun.

Opinii impartite…

Potrivit directorului Departamentului de Imagine al UBB, Catalin Baba, -Infiintarea Scolii generale nr. 24 (nota bene: in 1992!) s-a facut de catre conducerea Inspectoratului Scolar din acea perioada si in perioada 1992-2001 cladirea a fost ocupata de Scoala generala nr. 24. Nici un moment Universitatea <Babes-Bolyai> nu a administrat si nici nu a desfasurat vreodata procese de invatamant in imobilul mentionat. In primavara anului 2000, Internatul Liceului Agricol era intr-o stare deplorabila, degradarea fiind atat de avansata incat risca sa nu mai obtina aviz sanitar de functionare.

Din aceste motive, imobilul nu mai era folosit, Inspectoratul Scolar Judetean nu dispunea de fonduri pentru reabilitarea lui, acestea fiind directionate spre investitii noi.

Universitatea <Babes-Bolyai> a facut insemnate investitii in infrastructura, alocand sume din fonduri proprii pentru reabilitarea cladirilor care sunt in patrimoniul ei, ca si achizitionarea de imobile de pe piata libera, avand in constructie mai multe camine pentru studenti. Universitatea <Babes-Bolyai> nu era interesata sa preia un astfel de imobil, din cauza costurilor ridicate ale reabilitarii internatului, a faptului ca spatiile nu erau potrivite pentru desfasurarea unui proces de invatamant, ca si a imprejurarii ca si-a rezolvat de multa vreme problemele legate de infrastructura-, precizeaza Catalin Baba.

Conducerea Liceului Agricol se pronunta: -Cand a fost ocupata de catre Scoala generala nr. 24, cladirea se afla in stare buna si avea autorizatie sanitara de functionare. Afirmatiile potrivit carora in anul 2000 internatul era intr-o stare deplorabila si imobilul nu era folosit sunt false – in anul 2000 in imobil nu functiona internatul Liceului Agricol, ci Scoala generala nr. 24, deci cladirea era folosita-, arata directorul adjunct al liceului, Ioan Rus. El spune ca, dupa mutarea scolii generale, cladirea a ramas insalubra si deteriorata. -A fost reabilitata, imediat dupa eliberarea ei, cu ajutorul fondurilor primite de la Consiliul local, singura institutie care a investit in repararea imobilului. Suma alocata se ridica la 2,5 miliarde de lei-, spune directorul liceului. El insista sa arate ca, -daca nu ar fi fost interesata sa preia imobilul internatului, UBB nu ar fi deschis in instanta proces pentru intabularea cladirii sau s-ar fi retras pe parcurs, lucru care nu s-a intamplat-, declara Ioan Rus. Potrivit acestuia, instanta a respins, la sfarsitul lunii ianuarie, cererea Universitatii -Babes-Bolyai- de intabulare a cladirii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.