Acasă Educație Peste 90% din elevii gălățeni au fost discriminați cel puțin o dată...

Peste 90% din elevii gălățeni au fost discriminați cel puțin o dată (sondaj)

DISTRIBUIȚI

Consiliul Județean al Elevilor Galați, în urma realizării unui sondaj de opinie distribuit online pe tema discriminării în școli, dorește să tragă un semnal de alarmă după prelucrarea rezultatelor.
Din cei 589 de respondenți la sondaj, un procentaj îngrijorător de elevi, anume 90.7% afirmă ca au fost cel puțin o dată discriminați pe felurite motive în școală. Motivul discriminării este predominant rasial (50,7%), însă și pe tema statutului financiar (18,7%) sau a sexului ori religiei. În conformitate cu Convenţia Internaţională privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială (ICERD), convenţia internaţională fundamentală privind interzicerea discriminării rasiale, termenul „discriminare rasială” înseamnă orice distincţie, excludere, restricţie sau preferinţă pe bază de rasă, culoare, descendenţă sau origine naţională sau etnică ce are ca scop sau efect anularea sau scăderea recunoaşterii, exercitarea, în mod egal, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în domeniul politic, economic, social, cultural sau în orice alt domeniu al vieţii publice.
Elevii intervievați susțin că problemele cu colegii sau profesorii nu s-au rezolvat pe o cale de mijloc, mai mult, 34.8% dintre ei nu au mediat cele întâmplate nici până în prezent.
Dorim să tragem un semnal de alarmă și asupra faptului că beneficiarii învățământului preuniversitar sunt încă discriminați de către dascăli din cauze precum lungimea parului sau meseria părinților. Reminiscențe ale secolului comunist se regăsesc încă în școli, însă se adaugă și pedepsirea elevului care nu achită „fondul clasei/școlii”, colectarea acestora fiind ilegală:  „Sintagma «fondul clasei/școlii» nu există în legislația ce reglementează organizarea și funcționarea sistemului național de învățământ”-MENCS.
Educația are la fundament o bună creștere și bune practici în societate, beneficiarii sistemului de învățământ românesc trebuie să facă parte dintr-un mediu propice pentru activitățile întreprinse, să le fie respectate drepturile de care beneficiază, să fie educați în a avea un comportament decent și respectuos în societate, implicit la școală și în raport cu ceilalți în orice conjunctură.
Totuși, prezența la clasă a unor entități dictatoriale periclitează mediul de dezvoltare al adolescenților și copiilor din școli și licee, întrucât nu reprezintă modele demne de urmat și periclitează procesul de studiu al elevilor.
CJE Galați va lua atitudine și va începe prin diseminarea informației și contactarea elevilor intervievați pentru soluționarea problematicilor semnalate și începerea unei campanii anti-discriminare pentru prevenirea lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.