Acasă Educație Universitatile online

Universitatile online

DISTRIBUIȚI

Invatamantul la distanta a devenit in ultima vreme o alternativa tot mai solicitata de tineri. Perfectionarea tehnologiei si cresterea accesului la Internet a schimbat perceptia asupra invatamantului superior.

Avantajul real al acestei forme de invatamant relativ noua este acela ca studentul isi desavarseste pregatirea si – in paralel – isi poate pastra si serviciul.

Universitatile virtuale sunt o solutie si pentru cei care lucreaza deja si vor sa se specializeze in munca pe care o fac.

Educatia online nu se reduce la cursuri prin corespondenta. Universitatile virtuale au o oferta la fel de bogata ca si cele traditionale – studii universitare, postuniversitare, de doctorat si MBA.

Cu un calculator poti absolvi o facultate

In ultima vreme, multe universitati prestigioase din lume si-au dezvoltat programe de masterat online. Intr-un timp relativ scurt – intre 6 si 18 luni – un tanar poate obtine o diploma la o universitate de prestigiu si cunostiintele atat de necesare muncii sale. Avantajele acestui gen de pregatire sunt considerabile. Costurile sunt mult diminuate, de vreme ce din start se renunta la cheltuielile legate de cazare si transport.

Este necesar doar un calculator conectat la Internet, prin intermediul caruia este receptionata informatia in format electronic. Interactiunea este asigurata prin posta electronica, forumul de discutii sau chiar videoconferinte.

Un profesor – tutorele – mentine legatura permanenta cu studentii. Fiecare tutore nu se poate ocupa de mai mult de cinci studenti.

Un alt fel de student

Oana este o absolventa a Facultatii de Filosofie a Universitatii Bucuresti, care a optat sa-si continue studiile online. In prezent, urmeaza masterul **Globalizare si transformare intr-o perspectiva comparata- la Universitatea din Lund. Are si un serviciu full-time.

**Acum un an, am fost plecata cu un grant Erasmus la Lund, in Suedia. Acolo am aflat despre acest master de la profesorii mei si nu am ratat ocazia. Am avut nevoie de diploma de licenta si de un certificat care sa ateste cunoasterea limbii engleze. Sunt cerinte minime la care poate raspunde orice absolvent. Programul este gratuit. Diploma este eliberata de Universitatea din Lund, asa ca ma astept sa fie recunoscuta aproape oriunde in lume**, povesteste Oana.

Despre avantajele acestui program, studenta sustine ca invata cand vrea, accesul este nonstop.

-Cercetarea si documentarea nu mai constituie o problema, cartile sunt pe Internet, iar ceea ce nu gasesc imi este trimis. Dezavantajele sunt legate de comunicarea cu profesorii si colegii. Cred ca mijloacele de comunicare electronica nu pot substitui interactiunile sociale directe.

Cred ca aceasta forma de invatamant va cunoaste o dezvoltare deosebita, avand in vedere gradul mare de accesibilitate. Totusi, desi tehnologia isi pune tot mai mult amprenta asupra educatiei, nu va putea pune stapanire totala pe ea**, mai spune Oana.

Debut timid la noi


In Romania, nu exista pana in prezent specializari exclusiv online. De altfel, nu exista nici legislatia necesara organizarii unei astfel de forme de educatie. Totusi, mai multe universitati au organizat departamente de Invatamant Deschis la Distanta. Aici, pana la 50% din numarul de ore sunt urmate la zi.

**Universitatile online vor prinde foarte mult la noi. Din pacate, in momentul de fata, nu putem organiza o astfel de forma de invatamant, intrucat nu avem legislatia care sa o reglementeze. Daca nu cream facilitatile necesare, vom fi in pericolul de a pierde copiii buni care se vor indrepta spre universitati din afara care le vor oferi conditii mai bune**, a precizat rectorul Academiei de Studii Economice, prof. univ. dr. Paul Bran.

Mentalitati invechite

**Nu ne permitem sa pierdem potentiali studenti din cauza mentalitatilor invechite. De altfel, in Occident exista cursuri online chiar si pentru studentii de la medicina sau specializarile tehnice. De exemplu, sunt prezentate pe CD operatii care prezinta din toate unghiurile. Avem deja cereri in acest sens de la romani din diaspora**, mai spune Bran.

**La noi exista si suspiciunea ca un student la invatamant online sa delege pe altcineva mai bine pregatit sa sustina examenul in locul sau, neexistand o forma de a verifica acest lucru. In Occident, acest lucru nu prea conteaza pentru ca o diploma fie ea eliberata si de o universitate de prestigiu nu inlocuieste capacitatile profesionale necesare unui absolvent in momentul sustinerii unui interviu pentru un job**, a conchis rectorul ASE.

Directorul Directiei Generale a Invatamantului Superior din Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ioan Ianos, sustine ca proiectul legii invatamantului superior va prevedea si un paragraf suficient de flexibil care sa permita organizarea invatamantului online.

Avantaje si dezavantaje

**Universitatile puternice si de prestigiu au evitat sa dezvolte aceasta forma de invatamant, existand si prejudecata ca invatamantul online nu este un invatamant de calitate. Mai exista si problema recunoasterii diplomelor online care difera de la tara la tara**, a mai precizat directorul Ianos.

**Frauda in domeniul universitar inseamna sa obtii o diploma fara sa fi trecut prin experienta formatoare a cursurilor si examenelor. Exista universitati internationale la distanta, in special in Antile si America, specializate in asemenea fraude si altele mai aproape de noi care se straduiesc sa le imite**, a declarat prorectorul Universitatii Bucuresti, Ioan Panzaru.

Universitatile de mai jos reprezinta doar cateva optiuni pentru cei interesati:

– AIU Online

– ACCIS

– Art Institute Online

– Cardean University Online

– DeVry University Online

– ITT Technical Institute Online

– Jacksonville University Online

– Norwich University Online

– Regis University Online

– The University Alliance

– American Graduate School

– Kennedy-Western University

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.