DISTRIBUIŢI
intotero

Miercuri, 5 aprilie 2023, la ședința Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților, primul punct pe ordinea de zi a fost Proiectul de Lege pentru completarea art.165 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, PLx. 146/2023. Așa cum se poate vedea din proiectul legii, după ce s-a interzis începând cu 22 octombrie 2022 prin prin articolul 35 din Codul Muncii suprapunerea timpului de lucrur din două contracte de muncă, șapte parlamentari PSD care sunt și cadre didactice în UMF-uri încearcă să excepteze de la aplicarea legii această categorie privilegiată din care fac și ei parte.

Astfel, prin inițiativa legislativă a lui Achimaş-Cadariu Patriciu-Andrei, Buicu Corneliu-Florin, Nechita Aurel, Azamfirei Leonard, Bodog Florian-Dorel, Rotaru Ion și Streinu Cercel, deși câțiva dintre ei votaseră cu doar o lună înainte modificarea articolului 35 din Codul Muncii, se introduce un nou aliniat la articolul 165 cu următorul cuprins: „Prin derogare de la prevederile articolului 35 alin. (1) din Legea nr 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, personalul didactic medico-farmaceutic din universităţile care au în structură facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie acreditate, precum şi cadrele didactice care deţin funcţia de şef secţie, şef laborator sau şef de serviciu medical, desfăşoară activitatea didactică în unităţi sanitare în baza contractului prevăzut la alin (2), cu suprapunerea programului de muncă.”

Deși Consiliul legislativ a avizat negativ proiectul de lege, subliniind că este discriminatoriu și deci neconstituțional, proiectul a trecut de Senat în procedură de urgență.

La Camera Deputaților nu s-a aprobat procedura de urgență

Rectorii UMF-urilor sunt disperați pentru că de jumătate de an comit infracțiunea de abuz în serviciu ca ordonatori de credite plătind salarii cu suprapunerea programelor de lucru, Biroul Permanent al Camerei Deputaților a respins cererea UMF-iștilor de a se dezbate proiectul în procedură de urgență.

Consecințele acestei situații pot fi multiple: conducerile angajatorilor pot fi acuzate de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată prin încălcarea Legii 53/2003 și fals intelectual în formă continuată prin semnarea foilor de prezență colectivă fără prestarea muncii, prejudiciul fiind salariile încasate așa cum constată DNA (vezi AICI un exemplu) sau Curtea de Conturi poate dispune recuperarea pe cale civilă de la angajați a prejudiciilor reprezentând salarii încasate fără prestarea muncii, așa cum definește Inspecția Muncii suprapunerea programului de lucru.

Unul din inițiatorii legii ori e ticălos și a mințit Comisia de Învățământ, ori e analfabet funcțional

Comisia de Învățământ din Camera Deputaților care nu fusese inițial sesizată pentru aviz a solicitat Biroului Permanent al Camerei Deputaților să i se ceară și ei avizul. Analizarea proiectului de lege și votarea avizului favorabil a durat fix un minut și jumătate și, așa cum se vede în filmare, deputații din Comisia de Învățământ nu știu ce votează.

Deputatul PSD Aurel Nechita, profesor universitar la Facultatea de Medicină din Galați a cerut cuvântul în calitate de inițiator al legii. Acesta a explicat că în proiectul de lege pe care și el l-a inițiat: „e vorba de, știți foarte bine, cadrele didactice din învățământul superior medical au integrare clinică jumătate de normă în clinici universitare și practic erau plătiți cu jumătate din salariu deși ei prin activitate lor și didactică și sanitară acopereau întregul program. Iar aicia este vorba de, practic, complectarea (sic!) sumei respective ca orice medic specialist în domeniu, la tariful pe care îl are un medic specialist obișnuit. Adică altfel spus ne fugeau oamenii din învățământ”.

Așadar, senin, Nechita ori minte, ori nu înțelege ce citește.

Președinta Comisiei de Învățământ, Natalia Intotero, suține în CV că a absolvit o facultate de limba și literatura română dar spune „complectat”

Imediat, președinta comisiei, tot membră PSD, i-a ținut isonul deși tocmai ce citise proiectul de lege de câteva rânduri, iar membrii comisiei cu o singură excepție au votat pentru aviz pozitiv, crezând că votează altceva.

În realitate, ceea ce au crezut deputații că votează deja se întâmplă începând cu luna ianuarie 2022, când prin OUG 226/2020 s-a aprobat ca toate cadrele didactice care au integrare clinică cu jumătate de normă să primească salariu ca și cum ar lucra norma întreagă.

Așadar, în practică, acești angajați se bucură de trei privilegii semnificative acordate prin legislație:

  1. Plata integrală a normei de integrare clinică pentru contractul de jumătate de normă, de 3 ore și jumătate zilnic,
  2. Angajarea în sistemul bugetar prin integrare clinică, fără examen sau concurs obligatoriu pentru ceilalți bugetari conform articolului 30 din Codul Muncii,
  3. Plata a două salarii pentru două norme întregi suprapuse ca program de muncă.

Ultimul privilegiu a intrat însă în ilegalitate începând cu luna octombrie 2022 și UMFistan încearcă să-și păstreze privilegiul însă așa cum Societatea civilă a votat argumentat pentru aviz negativ în Consiliul Economic și Social:

-Derogarea de la Legea 53/2003 pe baza unor sesizări din partea cadrelor didactice universitare, fără o argumentare cu privire la timpul efectiv de lucru, situează această propunere în afara normelor privind legislația muncii și creează inechități față de alte domenii bugetare.

-Personalul didactic trebuie să opteze pentru una din cele două activități dacă programul se suprapune.

-Este greu de imaginat că o persoană poate presta în același timp activitatea dintr-un centru universitar, cât și pe cea dintr-o unitate spitalicească.

Și Consiliul Legislativ a avizat negativ propunerea, din următoarele considerente:

– Conform art. 31 din Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, inițiativa legislativă trebuie temeinic fundamentată, să prezinte cerințele care reclamă intervenția normativă, principiile de bază și finalitatea reglementării propuse, impactul financiar asupra bugetului general consolidat și asupra sistemului juridic, consultările derulate și măsurile de implementare.

-Măsura preconizată prin prezentul proiect creează o situație discriminatorie între categoriile de personal care pot desfășura activitate didactică fără suprapunerea programului de muncă, fapt contrar dispozițiilor art.16 alin.(1) din Constituție.

– Conform art.13,14 și 16 din Legea 24/2000, propunerea trebuie să asigre integrarea organică a reglementării în sistemul legislației, unicitatea reglementării materiei pe nivele normative și evitarea paralelismelor în procesul de legiferare, activitatea didactică în unități sanitare desfășurată de către personalul didactic medico-farmaceutic fiind deja reglementată prin Legea-cadru nr.153/2017.

-Nu este suficient de clar cum ar putea fi desfășurată activitatea didactică cu suprapunerea programului de muncă, având în vedere specificul domeniului care presupune apariția unor situații neprevăzute și urgente, care nu suportă amânare, făcând astfel imposibilă desfășurarea în condiții normale a ambelor activități.

-În plus, acest lucru nu e posibil, cu atât mai mult cu cât programul funcției cumulate nu se poate suprapune celui corespunzător funcției de bază nici în cazul posturilor vacante și temporar vacante, conform art.29 alin.(2) din Legea 153/2017.

De asemenea au dat aviz de respingere a inițiativei Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale și Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, ai căror deputați au și înțeles ce votează.

5 ARII

  1. Ca de obicei,in minunata noastra patrie,profesor universitar,sef de comisie,sef de…..,manager de spital sunt ajutati sa ajunga cei mediocrii,cu schelete in dulap si pusi(dirijati)sa faca lucruri,c ade aia sunt pusi.Nu sunt promovati cei care vor si au dovedit ca sunt capabili sa faca ceva pentru domeniul,institutia pe care o conduc.Nu.Prostii si hotii sunt cei mai buni.Absolventa dupa patru ani de o facultate de drept,una din ele,dupa ce a furat 300.000 de euro de la CNSB,dosar penal,executata silit,inca datoare peste 100.000 la o firma privata,furata si ea,este pusa printr-un concurs romanesc manager de spital.Praful s-a ales de spitalul acela.Tot personalul nemedical si-a dat demisia,”nu fac puscarie pentru asta’zise unul la plecare.Probabil spitalul va fi cumparat sa fie salvat.Un exemplu.

  2. Da da da pai cine ne a condus dupa 89?… baietii de la ochi albastrii prin niste secaturi marionete puse in functii de conducere. Cum naiba sa avem o societate normala cand toti imbecilii sunt in functii de o importanta majora in stat.
    Oameni buni….sorry …greseala e a noastra ca am acceptat ca boii …ca nu am iesit sa punem lucrurile in ordine ….pt ca noi suntem Romania nu ei! 🙂

  3. Aceasta este patria salvată de luceafarul Iliescu si FSN cu ajutorul de la Mama Rusia si cat v-om tolera aceasta mascarada clocita de putregaturile Comuniste vom fi un fel de sclavi ai progeniturilor lor Ideologice. In acest scop au creat un fel de Republica a Discretionarismului Parlamentarist. Aceasta inseamna ca ce voteaza poporul este mai prejos decat ce voteaza parlamentarii in privinta institutiilor puterii. Tocmai din aceasta aroganta i-si permit sa ignore referendumul de reducere a numarului de parlamentari.

  4. Nu e singurul caz de profesor universitar care preda la studenti doar pentru salariu; dar sunt destui studenti care nici nu stiu de ce au venit la facultatea respectiva! Se spune ca Maica Domnului iubeste Romania; dar au disparut vrabiile, fluturii, etc ! De ce se face atata scandal pentru produsele agricole din Ucraina sau alte tari? De ce au mai fost ajutati refugiatii din Ucraina? Prin importuri se poate asigura ca fiecre cetatean sa cumpere ce produse doreste; nu toti vor produse de firma, in ideea ca ‘haina si eticheta este un avantaj’ ; sa ne vedem fiecare gradul de analfabetism si civilizatie adica propriile defecte! Si cu exportul cum stam? pentru ca industria exista dar lipseste cu adevarat, agricultura- sa cerem bani de la guvern pentru ca vremea nu tine cu agricultura; si de ce au fost distruse irigatiile si etc, etc!!

  5. Nu romani care au votat sunt vinovati pentru ca ei saraci oameni au votat si cu un partid si cu altul dar nimic,la ultimile alegeri nu au votat decat 33%dintre romani cu drept de vot dar tot degeaba alegerile au fost valabile si referendumul la care au votat peste 90% dintre romani pentru reducerea numarului de parlamentari nu a fost valabil ba din contra la urmatoarele alegeri de dupa referendum numarul parlamentarilor a crescut pentru ca asha a scris constitutzia Romaniei comunistul ala de Antonie Iorgovan impreuna cu Ion Iliescu si dupa 1990 numarul bugrtarilor a crescut continuu si nejustificat,numarul specialilor la fel (nu odata ci pe rand,intrun an au aparut uni speciali in alt an alti) si acum romanilor le-a ramas doar sa puna mana pe furci si topoare ca in timpul rascoalei din 1907 caci batjocura politicienilor fata de cei pe care ei spun ca ii reprezinta in parlamentul tari a ajuns prea departe,caci asta sunt politicieni din ziua de azi ,niste animale care asculta doar de par nu niste oameni care sa se gandeasca ca au mers prea departe cu abuzurile fara de cei pe care ei spun ca ii reprezinta.
    Sa nu se inteleaga ca incit la violenta dar asha se vede politicianul roman de afara,adica s-a incercat tot in afara de violenta de catre poporul roman dar politicieni nu spun ca romani in majoritatea lor sunt niste oameni buni si rabdatori ci ca romani sunt niste prosti usor de mintzit pentru ca ei (oameni politici) au papagal si vrajeala de golan in ei si ii fac pe prosti de romani din vorbe si pana acum asha a fost dar si Nicolae Ceausescu se credea de neclintit pana cand a murit impreuna cu odioasa lui sotzie fiind impuscati ca niste caini.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.