Home Fără categorie Codul Fiscal discrimineaza Armata Romana

Codul Fiscal discrimineaza Armata Romana

DISTRIBUIŢI

– Noul Cod fiscal prevede la art. 199 că produsele accizabile sunt scutite de acestă taxă dacă merg către armatele statelor din NATO, cu excepţia celor aparţinând României;

– Reprezentanţii Ministerului Apărării susţin că acest tip de prevedere e conform acordurilor internaţionale;

– Ministerul Finanţelor nu a răspuns până la închiderea ediţiei solicitărilor pentru lămurirea situaţiei din motive ce ţin de -departamentul tehnic-.

Noul Cod fiscal prevede la art. 199 că produsele accizabile sunt scutite de la plata acestui tip de taxă dacă au ca destinaţie forţele armate aparţinand oricărui stat parte la NATO, cu excepţia celor aparţinand Romaniei. Scutirea se aplică inclusiv personalului civil care le însoţeşte, popotelor şi cantinelor.

Potrivit normelor de aplicare a noului Cod fiscal, -beneficiază de scutire şi contractanţii forţelor armate aparţinand oricărui stat parte la Tratatul Atlanticului de Nord, aşa cum sunt definiţi în acordurile speciale (NATO/SOFA), precum şi Ministerul Apărării Naţionale cand achiziţionează produse accizabile pentru/sau în numele forţelor NATO.-

Rezultă că atat Armata Romană, cat şi contractanţii acesteia nu beneficiază de scutire, chiar pe teritoriul Romaniei, pentru pregătirea de luptă, deşi este finanţată de la buget, existand în opinia noastră suspiciunea de discriminare, din moment ce Romania este membru NATO.

Referitor la acest subiect, Cristina Dumitrescu, purtător de cuvant al Ministerului Apărării Naţionale a precizat că aspectul semnalat este strict tehnic, dar instituţia pe care o reprezintă trebuie să aplice întocmai legislaţia în vigoare, inclusiv Codul fiscal.

Pe de altă parte, Ministerul Finanţelor Publice nu a remis redacţiei noastre un punct de vedere pană la închiderea ediţiei, un funcţionar al Biroului de presă din acest minister invocand o -pană IT- (probabil telefonia şi faxul nu s-au inventat peste drum de parlament).

Precizăm că printre produsele accizabile se număra carburanţii, ţigările, băuturile alcoolice şi energia, de scutire la plata accizelor beneficiind, printre altele, şi misiunile diplomatice în Romania, în baza unor acorduri bilaterale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.