Acasă Fără categorie Europa ia prima pozitie oficiala impotriva Statutului maghiarilor

Europa ia prima pozitie oficiala impotriva Statutului maghiarilor

DISTRIBUIȚI

Statutul maghiarilor din afara granitelor a inceput sa-i enerveze pe conducatorii forurilor europene. Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, lordul Russel Johnston, a declarat, ieri, la Strasbourg, ca decizia legislativului ungar nu va fi de natura sa imbunatateasca situatia maghiarilor din tarile vecine, dar ar putea sa-i nemultumeasca pe cetatenii unguri.

-Viktor Orban nu a avut aprobarea mea-, a afirmat lordul Russel Johnston, in deschiderea sesiunii de vara a Adunarii Parlamentare a CE. -Cred ca, de fapt, scopul acestei legi nu este decat unul cosmetic-, a apreciat lordul, care a afirmat ca in aceasta chestiune nu poate fi de acord cu premierul maghiar.

Reactia presedintelui Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei marcheaza sfarsitul epocii in care Budapesta s-a bucurat de sustinerea totala a acestui organism. Dintre toate tarile membre, Ungaria a obtinut cel mai mult, a avut statut privilegiat, a fost cea mai rasfatata. Cand nu a mai avut ce stoarce din Consiliul Europei, i-a aruncat, pur si simplu, coaja la gunoi si a luat pe cont propriu un domeniu – politica minoritatilor – pe care pana acum l-a prezentat tarii noastre drept de competenta exclusiva a CE. Ramane de vazut: ori Orban a avut dreptate, si Consiliul nu mai poate reprezenta o amenintare pentru Ungaria, ori lordul Johnston va avea puterea sa sanctioneze Budapesta pentru afrontul adus.

Oricum, delegatia romana la Strasbourg a elaborat un proiect de rezolutie, in care se solicita Adunarii Parlamentare sa recomande Budapestei sa nu puna in aplicare statutul maghiarilor. Proiectul va fi depus azi la Secretariatul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.