Acasă Imobiliare Comisioanele agențiilor imobiliare și taxele notariale cresc prețurile apartamentelor

Comisioanele agențiilor imobiliare și taxele notariale cresc prețurile apartamentelor

DISTRIBUIȚI

Cei care doresc să-și cumpere o locuință trebuie să țină seama că, pe lângă suma pe care o vor achita pentru apartament, vor plăti și alte taxe și comisioane. Astfel, legalizarea tranzacției la notariat și comisioanele percepute de agenția imobiliară vor adăuga prețului de cumpărare cheltuielilor suplimentare ce pot ajunge la câteva zeci de mii de lei.
Potrivit lui Mihai Atănăsoaie, purtătorul de cuvânt al Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, cumpărătorul trebuie să plătească la notariat taxa de carte funciară – 0,15% și taxa notarială, iar vânzătorul plătește un impozit de 2 sau 3% din prețul proprietății, în funcție de anul dobândirii. Spre exemplu, pentru o garsonieră achiziționată cu 70.000 de euro, cumpărătorul va plăti la notariat taxa de carte funciară de 0,15% din preț, la care se adaugă taxa notarială în valoare de circa 3000 de lei.  Cu totul, suma pe care cumpăratorul trebuie să o plătească ajunge la aproximativ 3390 de lei.
Pentru un apartament cu două camere, cumpărat cu un preț de 130.000 de euro, pe lângă taxa de carte funciară, se plătește o taxă notarială de circa 4600 de lei, suma totală ajungând la aproximativ 5340 de lei.
În cazul unui apartament cu patru camere în valoare de 250.000 de euro, taxa notarială este de circa 7050 de lei. Adăugând taxa de carte funciară, suma pe care cumpărătorul o va lăsa la notariat va ajunge la aproape 8400 de lei.
În cazul în care locuința este achiziționată prin intermediul unei agenții imobiliare, cumpărătorul trebuie să treacă pe lista cheltuielilor și  comisionul perceput de aceasta – de obicei 3%.
Astfel, pentru o garsonieră de 70.000 de euro, comisionul pe care clientul îl va plăti agenției este de 2100 de euro – circa 7980 de lei. În cazul unui apartament de două camere în valoare de 130.000 de euro, cheltuielile cu agenția se ridică la 3.900 de euro – 14820 de lei, iar pentru un apartament cumpărat cu 250.000 de euro, comisionul ajunge la 7500 de euro – 28500 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.