Acasă Imobiliare Parlamentul respinge ordonanta de infiintare a UNAI

Parlamentul respinge ordonanta de infiintare a UNAI

DISTRIBUIȚI

Printr-un proiect de lege elaborat recent de Camera Deputatilor, Uniunea Nationala a Agentilor Imobiliari (UNAI), rebotezata ulterior in Uniunea Nationala a Agentiilor Imobiliare, isi pierde, practic, caracterul de autoritate de reglementare a pietei din domeniu.

Astfel, parlamentul respinge Ordonanta Guvernului nr. 3/2000, prin care se stipula ca orice agentie imobiliara are obligatia de a avea cel putin administratorul membru al UNAI pentru a functiona in conditii de legalitate. Tot in actul normativ mentionat se prevedea ca UNAI se constituie prin reorganizarea Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

Primul presedinte al UNAI, organism profesional constituit dupa aparitia ordonantei, a fost ales presedintele Consiliului de Administratie al firmei bucurestene Impact, Dan Ioan Popp. Dupa retragerea acestuia, in functie i-a succedat patronul agentiei imobiliare Romlider Transco din Otopeni, Gabriel Zamfir. In fine, la ultimul congres al Uniunii, din toamna anului trecut, a fost confirmat ca presedinte timisoreanul Petrisor Morar.

Intre timp, patronul agentiei bucurestene Ranko SITI, Emil Giurgiu, a reusit sa-si inscrie la tribunal denumirea de Uniunea Nationala a Agentilor Imobiliari, organizatia dlui Morar fiind nevoita sa-si modifice titulatura.

In consecinta, piata imobiliara care parea a da semne de reglementare o data cu aparitia, in urma cu mai bine de trei ani, a ordonantei mentionate, ramane la fel de dezorganizata ca pana atunci. Practic, toate conditiile de seriozitate si solvabilitate impuse unei agentii imobiliare prin amintitul act normativ nu mai sunt de actualitate.

Daca obligativitatea inscrierii agentilor imobiliari in UNAI era discutabila, nu acelasi lucru se poate spune despre celelalte conditii stipulate in ordonanta: cursuri de specialitate, licenta si atestat pentru agentie si agent, ecusoane securizate, sediu vizibil si stabil etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.