Acasă Imobiliare Piața imobiliară din București, blocată de speculatori

Piața imobiliară din București, blocată de speculatori

DISTRIBUIȚI

Deși cererea de pe piață este foarte mare, jumătate din locuințele care au fost livrate anul trecut în București sunt goale, multe dintre aceste apartamente fiind cumpărate de investitori speculativi pentru a le revinde sau pentru a le închiria la prețuri și chirii foarte mari.
"Un exemplu este proiectul Băneasa, unde apartamentele cu două sau trei dormitoare sunt scoase spre închiriere la chirii de 3.500-4.000 de euro pe lună, costuri la care poate fi închiriată o vilă în aceeași zonă și care are aceleași facilități. Din aceste motive, putem spune că așteptările investitorilor par a fi prea mari pentru piața imobiliară din București din prezent", se arată într-un raport al companiei poloneze de consultanță imobiliară REAS.
În opinia analiștilor polonezi, profiturile obținute în urmă cu doi ani în România, când nu era concurență pe piață, nu mai sunt de actualitate.
"În prezent, clienții pot alege dintr-o varietate de oferte chiar dacă numărul de locuințe noi livrate nu este prea mare. Acest fenomen se va intensifica în București pe măsură ce vor fi livrate mai multe locuițe noi. Având în vedere că în cursul acestui an ar urma să fie livrate de 4-5 ori mai multe unități decât în 2007, ne întrebăm câte apartamente vor fi locuite de cetățeni locali, mai ales că zona limitrofă nu are infrastructură și dacă vom vedea că și în cazul acestor proiecte jumătate din locuințe vor fi goale", se mai spune în raport.
Potrivit REAS, în anul 2007, doar 1.500-2.000 de unități din cele 3.500 din locuințele programate să fie finalizate au fost livrate pe piață.
Reprezentanții REAS dau și câteva exemple de complexuri rezidențiale livrate anul trecut și în care mai există locuințe disponibile la vânzare sau spre închiriere. Unul dintre acestea este ansamblul Quadra Place din zona Regie, cu 343 de apartamente, finalizat în 2007, în cadrul căruia 20-25% din unități sunt disponibile spre revânzare.
Un alt complex de locuințe care se află în acestă situație este Central Park, totalizând 450 de unități locative amplasate în zona Parcul Circului. "În acest moment, cel puțin 25% dintre locuințele din acest ansamblu sunt disponibile fie pentru vânzare, fie pentru închiriere", se arată în raport.
În cazul complexului Emerald Residence din partea de nord-est a Capitalei, care urmează să fie finalizat integral în perioada imediat următoare, potrivit datelor dezvoltatorului, doar 40% din cele 279 de apartamente sunt ocupate de utilizatorii finali. Restul locuințelor au fost achiziționate pentru investiții. Și în cadrul proiectului Băneasa, cel mai mare din București, cea mai mare parte a spațiilor finalizate deja sunt oferite spre închiriere.
"Așa cum estimam mai sus, din cele peste 1.000 de locuințe analizate, probabil că 40% dintre acestea vor fi ocupate de cumpărători, ceea ce înseamnă că doar 40% dintre cumpărători sunt consumatori finali. Întrebarea este ce se va întâmpla cu restul unităților goale și cum vor afecta acestea vânzările de noi locuințe și prețurile din 2008?", se mai spune în raport.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.