Acasă Imobiliare Provincia bate Capitala la scumpirea terenurilor

Provincia bate Capitala la scumpirea terenurilor

DISTRIBUIȚI

După ce ani de-a rândul au preferat Capitala, investitorii imobiliari își îndreaptă privirile spre provincie. Analiștii imobiliari estimează că anul acesta prețurile terenurilor din țară vor crește mai rapid decât cele din București.
Specialiștii se așteaptă ca în zonele din provincie care permit dezvoltări rezidențiale cu mai multe funcțiuni sau dezvoltarea de proiecte mixte, prețurile să urce cu un indice de 35%. "Pentru acest an sunt preconizate creșteri ale prețurilor terenurilor situate în intervalul de 25-35%, în zone care permit dezvoltări rezidențiale cu mai multe funcțiuni sau dezvoltarea de proiecte mixte. În București, prețurile vor crește cu un ritm mai mic, însă piața nu va mai fi atât de dinamică", spune Dan Nițu, directorul unei companii imobiliare. Principalii jucători de pe piața imobiliară autohtonă sunt fondurile de investiții speculative care sunt interesate să creeze impresia că prețurile terenurilor sunt mari sau chiar foarte mari. Nițu consideră însă, că în următorii trei ani investitorii speculativi au două alternative: fie vor părăsi piața imobiliară din România, fie se vor asocia, iar în aceste condiții, "investitorii strategici vor trebui să fie capabili să-și îndeplinească rolul de formatori de produse și servicii standard, adecvate tuturor claselor sociale, nu numai upper-class sau noii mult trâmbițate middle class".

Prețurile urmează investitorii străini

Dacă în Capitală scumpirea terenurilor este lentă, în orașele mari din țară prețurile explodează. Un exemplu este Clujul care pare să fie pe locul doi după București în ceea ce privește dezvoltarea sectorului imobiliar. Investiția Nokia de la Jucu a dublat sau chiar triplat valoarea terenurilor din jurul Clujului. Dacă înainte de venirea finlandezilor prețurile erau de 15-20 de euro pe metrul pătrat, acum acestea merg până la 70 de euro. Același lucru s-a întâmplat și la Craiova. Zvonul că americanii de la Ford ar putea veni în Bănie a bulversat piața imobiliară locală. Prețurile au crescut pe măsură ce negocierile de privatizare a Automobile Craiova au avansat, iar agențiile imobiliare din zonă estimează că până la sfârșitul anului prețurile terenurilor vor crește atât în oraș, cât și în împrejurimi. Deocamdată, terenurile de pe Drumul European 70 se vând cu 10-12 euro pe metrul pătrat, în Preajba cu circa 20 de euro mp, iar în Pielești cu 15 euro. În "zona Daewoo" prețurile sar însă de suta de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.