Acasă Imobiliare Randamentul spațiilor logistice se menține ridicat

Randamentul spațiilor logistice se menține ridicat

DISTRIBUIȚI

Stocul de spații logistice din România va crește în 2008 cu 80%, la un milion de metri pătrați, estimează analiștii imobiliari.
Deși ritmul de creștere este cu mult mai mare decât în cazul altor țări din Uniunea Europeană (UE), suprafața totală a proiectelor de acest tip de pe piața locală este încă mult sub nivelul cererii. Spre exemplu, în Polonia, care este comparabilă ca mărime cu România, stocul de spații logistice este de patru ori mai mare decât în țara noastră.
Randamentul din România este însă mai ridicat, ajungând la 8,5 – 9%, în timp ce în Polonia nivelul acestuia este de 6,5 – 7%.
La sfârșitul anului trecut, stocul din România a fost de 550.000 de metri pătrați, iar în Polonia de 3,5 milioane de metri pătrați. Cu toate acestea, cele două țări înregistrează rate de ocupare a spațiilor și niveluri ale chiriilor comparabile. Astfel, în Polonia, pentru parcurile logistice din zona Varșoviei, analiștii estimează o rată de neocupare de 7%, iar pentru spațiile de pe întreg teritoriul polonez, un nivel de 9%, în timp ce pentru stocul de spații logistice din România prognozele indică 7%, sau chiar mai puțin.
În ceea ce privește chiriile, nivelul din Polonia variază între 3 și 6 euro/metru pătrat/lună. Comparativ, chiriile din București se vor menține la nivelul anului trecut, respectiv 3,7 – 5 euro/mp/lună pentru proiectele clasa A, în funcție de suprafața închiriată și perioada contractuală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.