Home În Lume 16 aprilie, Atena – reuniune-simbol pentru unitatea Europei

16 aprilie, Atena – reuniune-simbol pentru unitatea Europei

DISTRIBUIŢI

Ceremonia de semnare a Tratatelor de aderare la Uniunea Europeana pentru cele 10 state care se vor integra cu drepturi depline incepand cu 1 mai 2004 se va transforma intr-o mare conferinta simbolica care sa demonstreze unitatea continentului. Anuntul a fost facut de catre Grecia, care va gazdui la 16 aprilie aceasta reuniune la nivel inalt a tuturor reprezentantilor din statele membre si candidate, precum si a oficialilor din Rusia, Moldova, Ucraina, Belarus si din tarile din regiunea Marii Mediterane.

Initial, ceea ce trebuia sa se intample la Atena era o ceremonie prin care Uniunea Europeana recunostea oficial ca Polonia, Ungaria, Cipru, Letonia, Cehia, Lituania, Estonia, Slovacia, Slovenia si Malta au finalizat negocierile de aderare si ca vor deveni membri cu drepturi depline ai uniunii incepand de anul viitor. Pe 16 aprilie va avea insa loc o conferinta europeana pentru a discuta chestiunile de interes comun pentru Bruxelles si pentru statele din estul continentului si din regiunea mediterana cu care Uniunea a incheiat tratate de colaborare. -Deocamdata, nu avem confirmarea participarii presedintelui rus Vladimir Putin, dar invitatia a fost deja trimisa si asteptam raspunsul in cursul acestei saptamani-, se arata intr-un comunicat de presa al presedintiei greaca a Uniunii Europene. -Va fi o zi mare pentru Europa si pentru Grecia. Toti liderii Uniunii vor veni la Atena pentru ceremonia de semnare a Tratatelor de aderare-, a subliniat duminica trecuta purtatorul de cuvant al guvernului grec, Christos Protopapas.

De la candidat la observator

Asadar, liderii de la Bruxelles se vor folosi de ocazia semnarii Tratatelor de aderare pentru a demonstra ca divergentele lor in chestiunea irakiana nu au afectat unitatea continentului si nu au naruit planurile de extindere a Uniunii Europene. Recunoasterea oficiala si stabilirea conditiilor de integrare pentru cele 10 state din centrul si estul Europei este o dovada in acest sens. Aceste tari se vor transforma, incepand cu 16 aprilie, din candidati la Uniunea Europeana in observatori, avand astfel posibilitatea sa aiba contact direct cu structurile institutionale de la Bruxelles inainte de a deveni membri cu putere de decizie. Obtinand statutul de observator, cele 10 tari ex-comuniste vor avea dreptul sa participe la reuniunile Celor 15 si la dezbaterile Parlamentului European. De asemenea, Directoratul general din cadrul Comisiei de la Bruxelles va invita reprezentanti din statele cu statut de observator pentru a participa la lucrarile anumitor grupuri si comitete.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.