Acasă În Lume AFP: Australia cere ca OMS să fie anchetată pentru gestionarea crizei COVID-19

AFP: Australia cere ca OMS să fie anchetată pentru gestionarea crizei COVID-19

DISTRIBUIȚI

Australia a cerut duminică deschiderea unei anchete independente privind lupta mondială împotriva pandemiei de COVID-19 şi asupra modului în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a gestionat criza, relatează AFP preluat de agerpres.

Ministrul australian al afacerilor externe Marise Payne, citată de AFP, a afirmat că ţara sa va cere o anchetă asupra modului în care China a gestionat epidemia la Wuhan, oraşul în care a apărut COVID-19 la sfârşitul anului trecut.

„Trebuie să cunoaştem detaliile pe care numai un raport independent ne poate permite să le înţelegem privind originea virusului, privind modul de a-i face faţă şi privind transparenţa cu care informaţiile au fost împărtăşite”, a declarat ea pe postul public ABC.

Marisa Payne a afirmat că Australia împărtăşeşte îngrijorările SUA, după ce preşedintele Donald Trump a acuzat OMS că este prea apropiată de China şi că a gestionat prost pandemia.

Deși de aproape o lună se fac presiuni internaționale asupra incompetentului ce conduce Organizația Mondială a Sănătății să se retragă din funcție, acesta refuză cu obstinație. Taiwanul s-a văzut nevoit să facă public un email din luna decembrie trimis către OMS, ignorat de aceasta, în care atrăgea atenţia asupra faptului că noul coronavirus se transmite de la om la om. Cu toate acestea, OMS, protectoarea Chinei, până în luna ianuarie 2020, a susținut că acest virus nu se transmite de la om la om.
Restul țărilor nu au interzis zborurile din China decât târziu și astăzi economia mondială e blocată. OMS este condusă de etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, fost membru al unei mișcări comuniste (Tigray People’s Liberation Front), care a fost ales în 2017 în fruntea instituției, surclasându-l ajutat de puternicul lobby chinezesc pe britanicul David Nabarro, după cum dezvăluia New York Times la acel moment. Tedros Adhanom Ghebreyesus a fost acuzat anterior alegerii sale în fruntea OMS că a mușamalizat epidemia de holeră în favoarea guvernului din care făcea parte dar China a reușit să-l impună în funcție.
Pe 14 aprilie președintele Trump a anunțat că suspendă finanțările pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Ideea unei anchete a OMS a fost lansată de fostul ambasador al SUA la ONU, Nikki Haley, diplomat influent: „Statele Unite finanțează 22% din Organizația Mondială a Sănătății”, a spus Haley. „Cu toate acestea  influența Chinei asupra acestor organizații multilaterale este mai mare. Asta face China. ncearcă, folosește diverse pârghii și obține influență. Și ceea ce vedem este cum Organizația Mondială a Sănătății e sub influența Chinei. Și nu-mi vine să cred că merge atât de departe încât să-i țină prelegeri președintelui. Avem dreptul să-i tragem la răspundere. Avem tot dreptul la niște răspunsuri. Trebuie investigați”.”, spune Haley.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.