Acasă În Lume America și Iranul, din nou la cuțite din cauza complotului terorist: „SUA...

America și Iranul, din nou la cuțite din cauza complotului terorist: „SUA vor fi obligate să-și ceară scuze”

DISTRIBUIȚI

Ministrul iranian de externe Ali-Akbar Salehi a spus că SUA vor fi obligate să prezinte scuze pentru acuzațiile potrivit cărora Iranul s-ar fi aflat în spatele unui complot de asasinare a ambasadorului saudit la Washington. „Acest scenariu este un joc de amatori și americanii vor fi obligați să prezinte scuze Iranului pentru aceste acuzații fără fundament. Americanii au numeroase probleme interne și vor doar să le acopere, prin aceste acuzații”, a spus Salehi. El a precizat că Iranul a avut mereu relații bune cu Arabia Saudită, în pofida diferențelor pur regionale.
SUA au anunțat că au dejucat un complot pus la punct de agenți cu legături cu Iranul pentru asasinarea ambasadorului saudit la Washington, folosind explozibili. Doi bărbați originari din Iran – Manssor Arbabsiar, cu cetățenie americană, și Gholam Shakuri, aparent membru al Quds – au fost puși sub acuzare pentru conspirație în vederea uciderii unui oficial străin, conspirație armată și conspirație în vederea comiterii unor acte de terorism internațional, a declarat procurorul general Eric Holder. Complotul a fost conceput în Iran, de forța Quds, o parte a Gardienilor Revoluției, a adăugat el. Arabsiar, care a fost arestat pe aeroportul JFK din New York în 29 septembrie, a mărturisit că a fost implicat în presupusul complot și riscă închisoare pe viață dacă va fi găsit vinovat. Arabsiar ar fi contactat un informator al agenției americane antidrog sub acoperire, care se prezenta drept un membru al cartelurilor mexicane de droguri. Pe parcursul întâlnirilor, ar fi ieșit la iveală detalii privind conspirația care ar fi implicat membri ai Guvernului iranian, dispuși să plătească 1,5 milioane de dolari pentru asasinarea ambasadorului saudit Adel al-Jubeir pe teritoriul american. Oficiali din Departamentul de Justiției au spus că, inițial, ținta urma să fie ambasada saudită. Însă, potrivit unor discuții înregistrate în secret de autoritățile americane, Arbabsiar ar fi luat în considerare și posibilitatea de a-l ucide pe ambasador la un restaurant.
Ambasada saudită la Washington a precizat că presupusul complot reprezintă „o încălcare josnică a normelor, standardelor și convențiilor internaționale și nu respectă principiile umanității”. UE a emis noi sancțiuni împotriva a trei miniștri iranieni și împotriva altor 26 de persoane și a avertizat că Iranul s-ar putea confrunta cu „implicații internaționale serioase” din cauza complotului terorist din SUA, dacă acesta se confirmă.

Georgiana Moroșan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.