Home În Lume Americanii, la vanatoare de Saddam

Americanii, la vanatoare de Saddam

DISTRIBUIŢI

Este mai mult o vanatoare decat asediul unui oras. Americanii vor sa il captureze pe Saddam Hussein, acesta este scopul lor. Este de ajuns sa le urmareasti strategia de la acest sfarsit de saptamana pentru a-ti da seama de acest lucru. Daca il captureaza pe liderul irakian, Bagdadul cade.

Doua coloane americane, una provenind din sud si alta din sud-vest au ajuns ieri pana a periferia Bagdadului, in cartierele Dorah si Yarmuk. Nu s-au inregistrat lupte adevarate, pentru ca unitatile Garzii Republicane, fara acoperire aeriana si cu blindate din epoca sovietica, nu a putut face mare lucru. O unitate a Diviziei a 3-a de infanterie a atacat unul dintre cartierele generale ale Garzii Republicane de la periferia orasului, precum si unul din palatele prezidentiale situate in apropiere. Imaginile asaltului au fost transmise in direct de CNN. S-au putut astfel vedea tancuri si blindate americane care au deschis focul asupra diverselor pozitii irakiene. Asediate, fortele Garzii Republicane au raspuns cu foc, dand asfel nastere unei lupte adevarate care a facut ca, in scurt timp, zona sa fie inabusita de fum. O a treia coloana, provenind din nord-vest, incerca ieri sa preia controlul asupra unui aeroport militar care, impreuna cu cel civil cucerit deja vineri seara, ar facilita sosirea trupelor destinate incercuirii orasului. Nici de aceasta data militiile lui Saddam nu au opus o rezistenta solida, astfel ca in Bagdad s-a putut intra cu usurinta. Pentru Pentagon, armata irakiana nu mai exista, cel putin ca forta capabila sa lupte pe scara larga impotriva aliatilor anglo-americani. A afirmat acest lucru generalul de Aviatie americana Michael Mosley, in timpul unei teleconferinte transmise ieri de la cartierul sau general din Arabia Saudita. -Armata irakiana ca forta de aparare organizata in mari formatiuni de lupta nu mai exista- – a explicat generalul si a adaugat ca avioanele americane au inceput sa patruleze cerul de deasupra Bagdadului 24 de ore din 24, pentru a sprijini trupele aflate la sol. Un sprijin aerian necesar, mai ales ca surprizele nu sunt insa excluse, o data ce fortele aliate ajung in inima orasului.

Tocmai pentru a evita astfel de surprize, mai precis luptele de gherila urbana, coloanele americane de blindate au efectuat doar misiuni de recunoastere in capitala irakiana. Au intrat masiv doar la periferia orasului, iar apoi s-au intors pe pozitiile pe care le ocupasera inainte, lasand in urma doar cateva unitati. Fortele aliate nu par sa se grabeasca sa intre in cartierele unde pot fi tinte usoare ale militiilor fidele lui Saddam Hussein. Incursiunile lor se vor indrepta doar asupra presupuselor buncare in care s-ar putea afla liderul irakian. Aceasta operatiune ar putea insa sa lungeasca destul de mult calendarul razboiului. Pentru ca implica actiuni repetate ale trupelor speciale in interiorul Bagdadului: incursiuni terestre, sustinute de elicoptere, in cartiere suspecte, unde s-ar putea ascunde Saddam si oamenii sai. Asta in cazul in care liderul irakian se mai afla la Bagdad.

Saddam Hussein foloseste tactica umbrelor chinezesti. Stie ca este vanat si nu poate infrunta armata americana intr-o lupta traditionala, astfel ca incearca sa o amageasca si sa o dezorienteze. Apare la televizor in timp ce da mana cu populatia din centrul Bagdadului, apoi dispare, pentru a reaparea din nou. In acest fel, da de furca nu numai militarilor de pe teren, dar si expertilor de la Pentagon, care incearca sa isi dea seama daca cel de pe ecranul televizoarelor este intr-adevar Saddam sau una dintre sosiile sale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.